Digitális oktatás, adatgyűjtés

2020.05.27. 10:00

Világszínvonalú geoinformatikai szoftvereket vásárolt az SZTE

A programok egyaránt szolgálják az oktatási és kutatási munkát.

Forrás: Shutterstock

Pályázati forrásból, 300 millió forint értékben vásárolt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geoinformatikai, légi és műholdfelvételek magas szintű feldolgozására alkalmas szoftvereket.

A természeti földrajzi és geoinformatikai tanszék közleménye szerint a Hexagon Desktop Educational 2020 egy világszínvonalú, 12 önálló szoftverből álló képfeldolgozó, publikáló rendszer, amelyhez egy időben 125 hallgató kaphat teljes körű hozzáférést, és azok a digitális oktatás időszakában, otthonról is elérhető.

A programcsomag ötvözi a távérzékelést, a fotogrammetriát és az adatkezelési technológiákat, és térképszerver funkciókat is ellát.

A felhasználók térinformatikai adatokat gyűjthetnek a szoftver segítségével, feldolgozhatják és elemezhetik azokat egy rendszeren belül. Az információk webes és mobilalkalmazásokon keresztül is továbbíthatók.

A másik nagy frissített, bővített szoftvercsomag az ESRI cég ArcGIS nevű terméke, amelyet már a 1990-es évek elejétől használnak az SZTE-n, de most nyílt lehetőség, hogy a hallgatók nagyobb számban elérjék, nemcsak a tanszéki számítógépes laborokban, hanem otthonról is ezt a rendszert.

A szoftverek alkalmasak az oktatáshoz kapcsolódó terepi adatgyűjtések – például terepgyakorlatok térképezési feladatainak – támogatására is.

Az oktatás mellett a szoftverek felhasználási lehetősége széles körű: ipari, agrárinformatikai, tájtervezési, környezeti, belvízi vagy aszálymonitoring jellegű kutatásokban is alkalmazhatók.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!