Árak az egekben

2020.08.31. 15:16

Új bajnok: meg van a legjobb kamerás okostelefon

A pár éve még „olcsó kínaiként” számon tartott Xiaomi tartósan behatolt a prémium kategóriába: a kamerájával pedig most egyenesen a dobogó tetejére.

Fotó: Shutterstock

Minap ünnepelte tizedik évfordulóját a Xiaomi. Az alapító elnök-vezérigazgató Lei Jun mutatta fel a DxOMark tesztjei szerint a mobilfotózás jelenlegi legjobbjának minősített Xiaomi Mi 10 Ultra mobilt.

Lei Jun, a Xiaomi vezére
Fotó: AFP

A tervezés alapvetése meglehetősen egyszerű lehetett: minden hardverből a legjobbat, plusz újítani a kamerákkal. Mégpedig néggyel.

Mit pakoltak a Mi 10 Ultra motorháztetője alá?

A kínai gyártó legújabb zászlóshajója megkapta a Qualcomm Snapdragon jelenlegi csúcs, 865-ös lapkakészletét. A készülék hűtőrendszert kapott, ami indokolt is, mert eddig nem látott 120W vezetékes gyorstöltéssel lehet tölteni a 4500mAh-s, saját gyártású akkuját – ez az energiaátadási tempó durva túlmelegedést okozhatna hűtés nélkül. Így viszont a mobil 0-ról 41%-ra tölt 5 perc alatt, s 100%-ra megy 23 perc alatt:

ezt a mutatványt jelenleg nem tudja senki más.

Vezeték nélkül 50W, fordított vezeték nélküli töltéssel 10W a teljesítménye.

Ami a memóriát illeti, a legkisebb 8GB RAM és 128GB ROM, a legerősebb 16 GB RAM és 512 GB ROM tárolóval jön. Utóbbi LPDDR5 memóriában dolgozik – hirtelen nehéz is elgondolni, a legkeményebb játékokon kívül mire lehet felhasználni ilyen kapacitást, ami akár az asztali számítógépeket is lealázza.

Kerámia hátlappal, fekete és ezüst színekben – valamint átlátszó üvegben – tündököl a kütyü.

Ehhez képest még szép is. Összegezve: 6,67 hüvelykes kijelzője 1 milliárd színt jelenít meg, 120Hz a frissítési rátával, természetesen sztereó hanggal.

Kamerájával került a dobogó tetejére

A hátlapon a prémium kategóriában még a mostanában megszokottnál is nagyobb, tekintélyes négyes kamerarendszer könyököl ki. A DxOMark tesztjében a Xiaomi ezzel előzte meg (két ponttal) az eddigi győztes Huawei P40 Pro kameráját, s szerzett 130 pontot.

A hátlapi főkamera adatai: 48 megapixel, 1/1,32 hüvelykes szenzorméret, optikai képstabilizálással. Izgalmas darab a 120-szoros, periszkópos ultra-zoom telelencse. Igaz, ezek a csodalencsék a gyakorlatban a kombinált optikai-szoftveres nagyításaikkal nem szoktak különösebben jeleskedni, de ez tízszeres optikai nagyítást tud, optikai képstabilizálással, öttagú lencsével, amivel már tényleg nagy élességgel lehet befotózni a szomszéd kertjébe.

Van még zoom portrékamera (12MP), makróképességekkel is felruházott ultraszéles kamera (20MP), videózni akár 8K-ban is lehet 30 fps-sel. Az előlapi lencse 20 megapixeles, 120 fps lassított felvételre képes.

Csak az árát tudnánk feledni

Egyelőre csak latolgatni lehet, hogy – ha és amikor ideér – milyen ára lesz. Sajnos abból kell kiindulni, hogy a Mi 10 Ultra drágább változatai a kínai piacon is bőven háromszázezer forint fölé mennek, s mire a készülékek idehajóznak, adókkal, miegyébbel terhelten be fognak cuppanni a konkurencia félmillió felé tartó árai közé.

Végleg ki kell húzni a Xiaomi-t az „árához képest egészen jó, pénztárcabarát” listáról, s átsorolni a patinás(abb) nevű versenytársak közé.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!