Gyorsabb, egyszerűbb

2020.01.13. 09:57

Több az e-személyi, mint a hagyományos igazolvány

A 8,8 millió kártya formátumú személyazonosító igazolványból az új típusú, 2016. január 1. után kiadott állandó személyazonosító igazolványok száma meghaladja a 4,6 milliót Magyarországon.

Budapest, 2016. január 11. Elektronikus személyazonosító igazolványt tart kezében tulajdonosa az elsõ új típusú okmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában 2016. január 11-én. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A régi típusú, 2000. január 1. és 2015. december 31. között kiadott igazolványoké pedig a 4,2 millió fölött van – közölte a Világgazdasággal a Belügyminisztérium. Érvényben van továbbá több mint 400 ezer 2000. január 1. előtt kiállított, füzet formátumú személyi is.

A chipet tartalmazó, új típusú igazolványt, az e-személyit a vizuális azonosítás mellett elektronikus személyazonosításra használják a leggyakrabban a tulajdonosok, a legnépszerűbb funkciók pedig az elektronikusan igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér szolgáltatásainak igénybevételéhez e-személyi birtokában betegfelvételkor már

nincs szükség a tajkártya bemutatására, illetve papíralapú recept és beutaló helyett e-beutaló és e-recept felírására is van lehetőség.

Szintén az azonosítási funkciónak köszönhetően az e-személyi az elektronikus ügyintézés igénybevételéhez szükséges azonosításra is alkalmas.

A minisztérium közlése szerint az egyik legnagyobb előrelépés, hogy tavaly október 28. óta az újonnan igényelt állandó személyazonosító igazolványoknál az okmány chip már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is.

Az előző év fejlesztése továbbá, hogy a Magyar Posta ajánlott és tértivevényes küldeményei már e-személyivel is átvehetők. A MÁV-nál tovább bővült az e-személyi felhasználásának köre, tavaly december 1-jétől (Android operációs rendszerrel) meg lehet vásárolni a bérleteket az igazolványhoz kapcsolva, applikáción keresztül is. Az e-személyivel történő azonosítás egyébként széles körben elterjedt, tavaly csaknem 18 millió sikeres azonosítás történt.

Borítóképünkön elektronikus személyazonosító igazolványt tart kezében tulajdonosa 2016. január 11-én, az első új típusú okmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!