A fotósok reménykedhetnek

2019.01.15. 12:09

Tízszeres zoomra képes mobilkamera jön – viszlát, Apple, Huawei

Tapasztaltuk már, hogy gyakran lehetetlen elég közel menni a fotó tárgyához – normál kamerával, tele nélkül viszont a madár kis pont az ágon, a telihold meg apró, világos pöttynek látszik.

Persze látszólag lehet nagyítani a mobilon, számítógépen bármilyen képet, de optikai teleobjektív híján az bizony szétesik, pixeles, zajos, életlen lesz a szoftveres babrálástól. A Huawei egyes kamerái eljutnak 3x optikai zoomig: igaz, akkor már nem 40 megapixel a kamera felbontása, hanem csak 10, de legalább optikai.

Holnap fogja az Oppo hivatalosan bejelenteni azt a kamerát, amelyik – a GSMArena tolmácsolásában idézzük – „hamarosan meglátjuk, a tízszeresét látja”.

Az Oppo egyike a látszólag kicsi, valójában monumentális multinacionális kínai cégeknek (mellesleg övé a hazánkban oly népszerű OnePlus is), amelyek még őriznek hajlandóságot arra, hogy vásárlóbarát áron gyártsanak telefont.

10x optikai zoom következik

Ezúttal talán hihetünk a pletykának, hiszen azt maga a gyártó terjeszti.

Már 2017-ben bemutatták a csodakamera prototípusát, ami akkor ötszörös optikai zoomot tudott.

Forrás: Oppo

Az igazán nagy mutatvány persze az volt, hogy egy mobil lapos készüléktestében fizikailag hogyan lehet elhelyezni annyi lencsét…

Akkor egyfajta periszkópszerűséget használtak, hogy a mobil hosszában elhelyezett lencsékben tükrözve nagyíthassanak a képen.

Így működött az elődje

A Dual Camera Zoom több mint 50 különálló részből áll, amelyeket egy 5,7 mm-es modulba helyeztek. A „periszkóp” a fényt egy prizmán át az okostelefon belsejében lévő teleobjektívre irányítja.

Mint észlelhettük, ha bármilyen nagyítással fényképezünk, a legenyhébb kézremegés is ront a felvételen. Ez az Oppo úgy oldotta meg, hogy az optikai stabilizációs rendszere dinamikusan állítja be ezredmásodperc pontossággal vagy 0,0025 fokkal a képszöget.

Amúgy ez az a cég, amelyik valaha bevezette az első 5 megapixeles kamerát (Oppo Ulike 2), valamint a legelső okostelefont 206 fokban forgó kamerával, 16 megapixeles hátlapi lencsével (Oppo N1, Oppo F1 Plus).

Menetel tovább a mobilok fotótechnológiája

Nemrég zárt a CES Las Vegasban, több cikkben beszámoltunk róla, hamarosan, február 25-én startol az MWC (Mobil Világkongresszus) Barcelonában. Ez utóbbin, a világ negyedik legnagyobb szórakoztatóipari találkozóján rukkol elő az Oppo a tízszeres optikai zoomra képes kamerájával.

Csak bizakodni lehet, hogy a megoldás mielőbb sorozatgyártásban is megjelenik.

Mennyivel hasznosabbnak tűnik egy sokat tudó kamera, mint mondjuk a mesterséges intelligencia erőltetése (előfordul, hogy a mobil MI saját magát egy kiállításon autónak, a kutyát meg macskának ismeri fel és így tovább).

Nem kétséges, hogy a tízszeres zoom bármilyen hajlítható kijelzőnél fontosabb ígéret azoknak, akik sokat használják fotózásra a mobilt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!