Az emberi agyat utánozza

2019.05.22. 15:58

Saját mesterséges intelligencia-chipet fejlesztett az LG

Az új AI processzor a robotporszívóktól a mosógépeken át a hűtőszekrényekig számos termékben helyet kap majd.

Forrás: Shutterstock

Az otthoni mesterséges intelligencia-megoldások fejlesztésének felgyorsítását célzó stratégiája részeként hozták létre az AI-processzort.

A vállalat szabadalmaztatott Neural Engine technológiájával a chip az emberi agy neurális hálózatának működését mintázza, amely jelentősen növeli a gépi mélytanulási algoritmusok feldolgozási sebességét.

Azonosítja a felhasználó érzelmeit is

A processzor egyszerre alkalmazza a tárgy-, hang- és vizuális intelligenciát, így jobban, pontosabban képes azonosítani és megkülönböztetni a tereket, helyszíneket, tárgyakat, felhasználókat, hangokat, zaj-karakterisztikákat, valamint a környezet fizikai és kémiai jellemzőinek változását.

A video- és audioadatok feldolgozása és értelmezése révén képes pontosabban azonosítani a felhasználó érzelmeit és viselkedési mintáit, valamint elemezni a szituációs kontextust, ezáltal pedig személyre szabhatóvá teszi a készülékeken elérhető mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat.

Az AI-processzorral ellátott termékek a beépített mesterséges intelligenciának köszönhetően akár hálózati kapcsolat nélkül is működnek. Az LG chipje kiemelkedő biztonsági rendszert kapott, így még magasabb szintű védelmet nyújt az adatok számára a külső támadásokkal szemben. Az olyan feldolgozási folyamatok, melyen nem igényelnek magasfokú védelmet, általános zónában zajlanak, míg a biztonságosabb futtatást igénylő feladatokról egy külön a hardverre implementált biztonsági zóna gondoskodik.

Még a porszívó, meg a hűtő is megkapja

Az LG úgy fejlesztette ki AI-processzorát, hogy az javítsa azon készülékek felismerési képességeit, amelyekbe beépítik. A chip így olyan fejlett funkciókat kínál, mint a párhuzamos helymeghatározás és feltérképezés (Simultaneous Localization. And Mapping, SLAM), azaz képes a lokáció és a környezet egyidejű felmérésére.

Fejlett képfeldolgozási funkciója például korrigálja a nagylátószögű objektívek által okozott képtorzulásokat, valamint világosabb és tisztább képek készítését teszi lehetővé kedvezőtlen fényviszonyok mellett.

Az LG tervei szerint az AI processzor a robotporszívókban, a mosógépekben, a hűtőszekrényekben, de még a légkondicionáló berendezésekben is helyet kaphat majd.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!