Kicsiknek és nagyoknak

2020.07.19. 15:00

Robotikával várja a gyerekeket is a Neumann Társaság

Egy, a hazai robotika versenyeket összefogó klaszter létrehozását, Raspberry Pi és Arduino zsebszámítógépeken alapuló oktatási anyagok kidolgozását tűzte ki célul a Neumann Társaság megújult robotika szakosztálya.

Forrás: Shutterstock

A Neumann Társaság informatikai múzeumában, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában idén nyáron folyamatosan zajlanak informatikai táborok, amelynek keretében a gyerekek robotikai ismeretekre is szert tehetnek.

Július 25-én, szombaton délelőtt külön Robotika Napot rendeznek a múzeumban:

a múzeumba váltott belépőjeggyel bárki számára látogatható nyílt napon a robotika tábor résztvevői és robotjaik mutatkoznak be,

továbbá azt a vakvezető robotkutyát is kiállítják, amelyikkel 2019-ben szegedi diákok aranyérmet nyertek a robotikai olimpia egyik dániai bajnokságán. Mellettük Jared Schrieber, a Revolution Robotics nonprofit alapítvány alapító elnöke a magyar fejlesztésű oktatórobotjainak programozásába avatja be az érdeklődőket.

Július 25-től az év végéig a szegedi tárlatot megalapító kibernetikus, dr. Muszka Dániel 1962-es humanoid robotja, a Szegedi Robotember másolata is megtekinthető lesz.

A Neumann Társaság robotika szakosztályának elnökéül Szögi Zoltánt, a World Robot Olympiad versenyeket is szervező Edutus Egyetem vezérigazgatóját választották meg a héten. A szakosztály alelnökei ugyancsak a magyar robotika jól ismert szereplői: egyikük Dudás Dávid, a Revolution Robotics fejlesztési vezetője, másikuk pedig Abán Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat robotikai felkészítő tanára, a Magyar Ifjúsági Robot Kupa egyik szervezője.

„A Neumann Társaság évek óta támogat robotika versenyeket és szakköröket az ország minden részében, tavaly pedig az Európában először hazánkban megrendezett World Robot Olympiad győri döntőjének lebonyolítása kapcsán alakult ki szoros együttműködés társaságunk és a hazai robotikai szereplők között” – mondta dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

„Hagyomány és jövő – egyaránt fontosak számunkra. A Neumann Társaság megújult robotika szakosztálya örömmel néz szembe a kihívással, hogy a legkisebbek számára is karnyújtásnyira hozza a robotikát és a robotversenyek világát. Természetesen a kutatókról és az ipari szereplőkről sem feledkezünk meg a programunk során” – hangsúlyozta Szögi Zoltán, a szakosztály új elnöke.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!