Nem az, ami

2021.06.22. 14:51

Rajzfilmet néz? Abból akár baj is lehet

Célkeresztbe kerültek a Rick and Morty sorozat rajongói.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokak kedvelik a Rick és Morty-t, a felnőtteknek szóló fekete humorú animációs szitkomot, melynek június 20-án kezdték vetíteni az ötödik évadát.

Az interneten meg máris megjelentek a sikerfilmre épülő, jól ismert – ugyanakkor valahogy mégis hatékony – csalások.

A képeken adathalász weboldalak, melyek a Rick és Morty streamelését vagy letöltését kínálják.

A Kaspersky szakértői tisztább képet szerettek volna kapni arról, mégis, hogyan próbálják pénzszerzésre használni a kiberbűnözők a nézők érdeklődését, ezért

a Rick és Morty különféle nyelvű epizódjainak álcázott kártékony fájlokat, valamint a szitkomhoz kapcsolódó, a felhasználók hitelesítési adatainak ellopására szolgáló adathalász weboldalakat elemeztek.

A 2020. június és 2021. június közötti időszakban terjesztett fájlok elemzése alapján a vállalat szakemberei megállapították, hogy a csalók töretlen érdeklődést mutatnak a Rick és Morty iránt. A kutatók mintegy 350 fájlt találtak a népszerű sorozat álcája alatt, melyek mindegyike különféle fajtájú malware-t, például exploitokat és kifinomult zsarolóprogramokat terjesztett.

Több olyan adathalász weboldalt is találtak, amelyeket a nézők hitelesítési adatainak ellopása céljából hoztak létre. A kedvenc sorozatuk új epizódjai megnézését remélő Rick és Morty rajongókat máshová irányították át, ahol meg kellett adniuk a személyes adataikat.

Hogy az oldal még valódibbnak tűnjön, a csalók lejátszották az epizód első néhány percét, majd arra kérték a felhasználókat, hogy személyes adataik és bankkártya-adataik megadásával regisztráljanak.

Egy kis idő múlva pénzt emeltek le a kártyájukról, és aztán, mint ahogy az várható is volt, az epizód nem folytatódott tovább.

A Kaspersky szerint a felhasználók így kerülhetik el, hogy csalás áldozatul essenek:

• Figyeljenek oda a letöltendő fájlok kiterjesztésére. Egy videófájlnak soha nincs .exe vagy .msi kiterjesztése.

• Használjanak megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Security Cloudot, amely azonosítja a kártékony csatolmányokat és blokkolja az adathalász weboldalakat.

• Kerüljék az olyan hivatkozásokat, amelyek a tartalmak megjelenés előtti megnézésének lehetőségét ígérik, és forduljanak a szolgáltatóhoz, ha bármilyen kétségük merül fel a tartalom hitelességével kapcsolatban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!