Teszt után

2019.07.03. 06:00

Összejött a Xiaominak az új okoskarpánt?

A kifizethető kategóriában utazó kínai cég el szokta találni vevőközönsége ízlését. Most is inkább az a kérdés, hogy megéri-e váltani a Xiaomi Mi Band 3-asról a 4-esre?

Forrás: Shutterstock

A Mi Band 4-es megismétli az előd jó tulajdonságait és hozott több értékes újdonságot. És persze szépen felment az ára.

Az utódmodell színes OLED kijelzőt, vízállóságot, teljes értékű úszás funkciót, Mi Band 3 pántokkal való kompatibilitást hozott kapott. A RendeljKínait YRMB401 kuponját beírva elfogadhatóbb az ára például itt, de így is EU Priority Line-nal kell rendelni, hogy megússzuk az áfafizetést.

Xiaomi Mi Band 4: Corosodik

Tényleg bele kellett húzni a Xiaomi-nak, mert a fél világnak van már olcsó okoskarpántja. Márkától függetlenül nem csoda a pántok sikere: tudják az okosórák fontosabb funkcióit, viszont kicsik, könnyűek, és két hétig elmennek töltés nélkül.

A 4-esnél elég sok felhasználó várt olyan megoldást, amivel töltéshez nem kell kipattintani a központi magot a szíjból, de ez nem valósult meg: 20 naponként ki kell venni a pántból.

Sokat változott a kijelzője a két elődhöz képest, egyrészt színes, 0,95 inch-es OLED panelre cserélték az eddigi monokróm megjelenítőt, másrészt pedig új funkciókat – például a sokak által várt watch face-t, vagyis óralap témát – integráltak a középső bigyóba, ami a karkötő kinézetét immáron kissé az okosórák felé tolja.

Mit tud a 4-es?

Természetesen ennek az alján is megtaláljuk a pulzusmérő szenzort, ami általában megbízhatóan mér, de azért meg lehet néha bolondítani. Azt figyelembe kell venni, hogy nem orvostechnikai műszer, tehát inkább csak tájékoztató jelleggel használjuk.

A mért érték egyébként szinte teljesen megegyezik a Mi Band 3-éval. A tesztelők rámértek egy Omron vérnyomásmérővel, hogy kiderüljön az igazság, és az is nagyon közeli eredményt adott vissza: szóval napi használatra megfelel.

A kinézete elsőre semmi újat nem kínál, amíg be nem kapcsoljuk a displayt, akkor viszont komolyabbnak néz ki a szerkezet.

Ebben az is szerepet játszik, hogy a tipográfia elég rendesre sikeredett, ami a 120×240 pixeles felbontásnak is köszönhető.

És igen, ebben a kategóriában viszont látszik a megjelenítő felület széle, ami kicsit olyanná teszi a karkötőt,

mintha 4-5 évvel ezelőtti okostelefon lenne.

Gyakorlatiasan okos

Jobb lett az újrastrukturált menürendszer. A Mi Band 3 esetében az összes tudása abban merült ki, hogy igen egyszerűcske ábrákon lapozgathattunk az elégett kalória és a lépésszámlálás között, a MB4 felnőttesebb, minden menü kapott színes jelecskét.

Néhány fontos extra funkció, amit az előd nem tudott:

• zenevezérlés: megállíthatjuk, elindíthatjuk és lapozhatjuk a trackeket, illetve a hangerőt is állíthatjuk. Természetesen a számok nevét is megjeleníti

• állíthatjuk a fényerőt, öt lépcsőben

• váltogathatunk az alap óraszámlapok között (ezt egészíti ki a Mi Fit saját adatbázisa újabb, nagyjából 100 skinnel)

• státusz: lépésszám, távolság, elégetett kalória és a tétlenségi figyelmeztetés

• különböző sportok: kültéri futás, beltéri futás futópadon, biciklizés, sétálás, úszás – a karkötő 5 ATM víznyomásra hitelesített – és általános sportolás

• időjárás előrejelzés geolokáció segítségével

• értesítések: sajnos a magyar ABC betűiből az alábbiakat egyelőre nem tudja megjeleníteni: á, ű, ő, ö, a többit igen

• egyéb: ne zavarj, ébresztőóra, stopperóra, időzítő, eszközkeresés és még néhány apróság

A fényereje 400 nit, ami okostelefonban sem rossz: még napsütésben is látható a kijelző, igaz, ilyenkor fel kell áldozni néhány elektront az üzemidő oltárán.

A zenevezérlés pedig kifejezetten kényelmes, és mivel egyre több ember jár a városban elektromos járművel, uniciklivel, nekik

nem kell majd a zsebükben kotorászni a mobil után.

Aki azért aggódik, hogy a színes kijelző agyonveri az üzemidőt, megnyugodhat, átlagosnál több nyomkodással napi 5-6%-ot merül közepes fényerő mellett, ami nagyjából 20 napot jelent majd egyetlen feltöltéssel.

A telefonoldali szoftveres támogatás maradt a régi, a felhasználók még mindig a bevált, teljesen magyar nyelvű Mi Fit-et nyomkodhatják.

A Mi Band 4 mindent tud, amit a 3-as, ébreszt, alvást monitoroz, feloldhatóak vele okoseszközeink, alkalmazásértesítéseket fogad, eseményemlékeztetőt állíthatunk be rá és így tovább.

Kicsit jobb, kicsit biztonságosabb

Újdonság szoftveres oldalon a sok letölthető óratéma:

nem mindenkinek fog tetszeni közülük a számos mangásra rajzolt kutyusos-cicusos grafika.

Ráadásul egyes telefonokon – például a Xiaomi Redmi Note 4-en – lehangolóan lassan szinkronizálja le a karkötőre a témákat az app. Minden új téma pedig újabb szinkronizálást jelent, hiszen a Mi Band 4 nem képes ezekből egynél többet tárolni. Az viszont érdekes, hogy például a Samsung Galaxy S9-re gyorsan letöltődik, szóval telefonja válogatja.

A másik újdonságot a „Lab” menüpont alatt találni, ide kerülnek a tesztfunkciók, ahogy a PIN-kód is. Ennek lényege, hogy a Bluetooth kapcsolat megszakadására lezárja a Mi Band 4-et, és csak a négyjegyű szám ismeretében lehet feloldani. Ötletes, így már nem lesz sok értelme ellopni mások karkötőjét.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!