Járvány

2020.04.02. 12:30

Óránként szelfit kötelesek küldeni magukról az indiaiak

Már eddig sem különösebben válogatott az eszközökben a dél-indiai állam.

Forrás: Shutterstock

Ismét vitatott rendelkezést hozott Karnátaka kormányzata a koronavírus terjedésének megfékezésére: az ébrenlét idején, reggel 7-től este 10-ig minden órában szelfit kell küldeni a kormányzatnak.

A szelfivel a küldő pillanatnyi tartózkodási helye (GPS koordinátái) is ismertté válik a hivatal előtt:

ezzel a módszerrel akarják megoldani, hogy a karanténra kötelezettek elhagyják az otthonaikat.

Ha a karanténba helyezett személy nem küld magáról képet, akkor az illető személyt át lehet vinni az indiai kormányzat egyik hírhedt karanténközpontjába, amely rémes körülményei miatt vált ismertté – írja a BuzzFeed News.

Ellenőrzik a képeket – olvasható az illetékes minisztérium sajtóközleményében –, s ha nem a saját fényképüket küldik a kiértékelő központba (Government Photo Verification team), akkor a ténylegesen ábrázoltak is a tömeges karanténba kerülnek.

Az indiai Maharashtra állam

lemoshatatlan tintával kezdte az országba érkező emberek kezét felbélyegezni, rajta az időponttal, ameddig a házukban kell maradniuk.

Bár Indiában alig több mint ezer koronavírus okozta betegséget és 29 halálesetet jelentettek, múlt héten Narendra Modi miniszterelnök a hatalmas ország 1,3 milliárd lakóját zár alá helyezte, és a vírus terjedésének lelassítása érdekében törölt minden vonatot és buszjáratot.

A hatálybalépés előtt néhány órával bejelentett lépés az ország egész területén pánikot váltott ki az élelmiszerek és egyéb nélkülözhetetlen eszközök vásárlása miatt. Több millió külföldi munkavállaló hajlék és munka nélkül rekedt az államhatárokon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!