Rendben landolt

2021.05.06. 09:18

Nézze meg videón a Starship űrhajó kilövését: már nem robbant fel

Sikeresen landolt a SpaceX amerikai magánvállalat Mars- és Hold-utazásra tervezett kísérleti űrhajója, amelynek prototípusai az előző négy kísérlet során mindig felrobbantak.

In this photo screengrab made from SpaceX's live webcast shows the Starship SN15 during launch from Boca Chica, Texas, on May 5, 2021. - SpaceX successfully landed its prototype Starship rocket on its fifth attempt, a livestream Wednesday showed. There was however a small fire at the base of the rocket, dubbed SN15, which announcers said was not unusual.

Forrás: SpaceX / AFP

Fotó: AFP

A Starshipnek nem csak fel kell tudnia repülni, hanem a hatalmas rakétatestnek hibátlanul vissza is kell térnie utána a kilövőállásba.

Az űrhajó SN15-ös prototípusát a Mexikói-öböl partján található texasi Boca Chica melletti indítóállásról bocsátották fel. A Starship néhány perc alatt körülbelül tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd vízszintes helyzetben ereszkedett, és közvetlenül a földet érés előtt függőlegesbe fordulva landolt az indítóállás melletti leszállóhelyen.

A felvételen látni lehet, hogy

a landolás után lángok csaptak fel az ötven méter magas űrhajó aljából, de gyorsan eloltották őket.

Fél év leforgása alatt ez volt az ötödik kísérleti repülése a Starshipnek. Az előző négy alkalomból háromszor az űrhajó landoláskor felrobbant, illetve a március elején végrehajtott kísérlet során rendben leszállt, majd nyolc percre rá robbant fel.

A SpaceX eredetileg Mars-utazásra tervezett újrahasznosítható űrhajójának a végleges magassága – a szupernehéz első gyorsítófokozattal együtt – százhúsz méter lesz, átmérője pedig kilenc méter.

Embereket és száz tonna rakományt szállíthat majd a Marsra.

Elon Musk, a SpaceX alapítója és tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy felülvizsgálják a terveket.

Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) április közepén Elon Musk űrvállalkozását bízta meg az első kereskedelmi jellegű Holdra szálló egység kifejlesztésével.

A Starship két űrhajóst visz majd az égitestre. Közülük legalább az egyik nő lesz. Nagyjából egy hétig folytatnak majd kutatást a Hold felszínén, mielőtt visszatérnek a Földre.

Csaknem ötven éve nem járt ember a Holdon; 1969 és 1972 között tizenkét amerikai űrhajós szállt le az égitest felszínére.

Borítóképünk videón is látható képét az űrhajó webkamerája készítette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!