Zöld világűr

2020.06.25. 12:30

Ne űrszemetet hagyjunk örökül a következő generációknak

Az űrkutatási tevékenységek következtében rengeteg szemét gyűlt fel az űrben, jelenleg több mint 500 000 haszontalan mesterséges tárgy kering Föld körüli pályán.

Forrás: Shutterstock

A növekvő mennyiségű szemét veszélyekkel jár, ugyanis az egyes darabok összeütközhetnek az űrjárművekkel, jelentős mértékben károsíthatják az űrhajókat és az űrhajósok számára is kockázatot jelentenek. Ahhoz, hogy tovább folytathassuk az űr felderítését, az emberiségnek az elkövetkező években csökkentenie kell ezt a szennyezést, és a biztonságos jövő megteremtése iránt elkötelezett Kaspersky már ma megteszi az első lépést a holnap biztonságosabbá tétele érdekében.

Jövőbe tekintő vállalatként a StartRocketnek nyújt támogatást a Kaspersky egy űrszemét eltakarítását lehetővé tevő technológia kidolgozásához. Az orosz vállalkozás eredetileg arról híresült el, hogy többek között apró műholdakat akar alacsony földi pályára dobni, amelyek az alábbi videón látható módon az éjszakai égbolton jelenítenek meg reklámokat.

A StartRocket saját fejlesztésű, habbal működő szemétgyűjtőjével (Foam Debris Catcher) kívánja csökkenteni az űrszemét mennyiségét. A szemétgyűjtő több kisméretű autonóm műholdból áll, amelyek

ragacsos polimerhab segítségével gyűjtik be és távolítják el a Föld körüli pályáról az űrszemetet.

Ez úgy történik, hogy a szerkezet csapdába ejti a keringő szemetet, majd lehúzza azt a Föld felé, így a tárgyak elégnek a bolygó atmoszférájában. A StartRocket jelenleg kétlépcsős kísérlet-sorozatot folytat a Földön és az űrben, az első Föld körüli pályás tesztet pedig 2023-ra tervezi.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!