Járvány

2020.12.01. 11:58

Még karácsony előtt jön a vonzó, tökéletes robotbarát? Ők mind azok

Úgy tűnik, nem holmi hangzatos reklámfogásról van szó: maga a gyártó jelentette be, hogy Samsung Galaxy telefonokon (is) bemutatják a robotot.

Forrás: Neon Life

A játékos nevű Star Labs – aki nem tudná, a S.T.A.R. Labs egy kitalált tudományos laboratórium, ami a Superman 246. számában jelent meg – pedig valóban létezik, kifejezetten érdemes ide, az oldalukra kattintani.

A tökéletesen élethű figurák a Samsung mesterséges emberei – virtuális robotasszisztensei – akiket (amiket) minden jel szerint Neon néven decemberben mutatnak be a gyártó Galaxy készülékein.

Legalábbis a Twitteren Pranav Mistry, a Star Labs vezérigazgatója és elnöke Ice Universe, ismert tech kiszivárogtató kérdésére válaszolva tweetelte, hogy már a Neon mesterséges lényt használja az okostelefonján.

here we go.

shhhhhh.... confidential pic.twitter.com/LfsYpQtxti

A cég jelenleg okostelefonokon teszteli mesterséges embereit, és már karácsony előtt nyilvános lesz a produkció, közölte.

A Samsung először a CES 2020-on, az év elején mutatta be életszerű mesterséges embereit. Számos mindennapi helyzetben, bankokban, hírszolgáltatásban, kereskedelemben akarják bevetni őket – meglepő fordulat, hogy okostelefonra kerülhetnek.

Fotó: Neon Life

Nem került szóba, hogy a járvány okozta társadalmi távolságtartás kényszere inspirálta volna a céget, de az feltételezhető, hogy az eddig bemutatott, igencsak személytelen mesterséges asszisztenseknél – Siri, Google, Alexa – sokkal „bensőségesebb” viszonyt lehet kialakítani a Neonnal.

Igaz, ők valójában nem MI asszisztensek, nem interfészt jelentenek az internethez, hanem inkább virtuális élőlények, akik képesek érzelmeket kifejezni, tanulnak a tapasztalataikból.

De ha nem MI-asszisztensek, akkor mik?

Készítőik szerint „nagyjából emberileg viselkednek”. Elsajátíthatnak készségeket, emlékeik lehetnek, és beszélgethetnek az emberekkel – egyéni személyiségüknek megfelelően. A neonok tanárként, egészségügyi szolgáltatóként, portásként dolgozhatnának, mivel – írja a gyártó – „személyre szabottan segíthetik az emberi közvetlenséget igénylő feladatokat”.

Fotó: Neon Life

Pranav Mistry vezérigazgató szerint „a neonok barátaink, munkatársaink és társaink lesznek, akik folyamatosan tanulnak, fejlődnek és saját emlékeket képeznek az interakcióikból”.

A TechTheLead cikke szerint Neont már adtak el a Shinhan Banknak, ahol pénzügyi tanácsadást kínál az ügyfeleknek.

Szembeötlő, hogy

a neonok mind kedves arcú, ápolt, rokonszenves, kifejezetten csinos nők és jóképű férfiak.

Intelligenciájuk a Star Labs Core R3 és Spectra technológiáin alapul. A Spectra érzelmeket, intelligenciát, tanulást és memóriát kínál a Core R3-nak, mégpedig olyan minőségben, hogy egy Neon állítólag simán átmenne a Turing-teszten. Vagyis

egy rövidebb társalgásból nem derülne ki, hogy adott esetben emberrel, vagy géppel beszélünk.

A Neon mesterséges intelligencia által generált avatarjait tehát nem csupán nehéz megkülönböztetni az embertől, hanem ráadásul mindegyiknek egyedi személyisége lesz, s a igény szerint testreszabhatóak az ügyfél igényei szerint.

Egyelőre nem tudni, hogy a Samsung, vagy más gyártó előre telepítve mikor veti be ezeket (őket) a mobiljain.

Borítóképünkön néhány a Neon mesterséges személyei közül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!