Örökzöld átverés

2020.08.03. 14:57

Kis összegről szól a számla? Akkor se fizessünk automatikusan

Ezúttal az NKM, a Nemzeti Közművek nevében küldenek levelet – ami sajnos hamis, úgy ahogy van.

Forrás: Shutterstock

Érdemes ebben a nagy melegben is odafigyelni, mire kattintunk, még ha látszólag egy kisebb összegről van szó benne. Aki képes leírni azt, hogy „földgázszámla”, az a szállóige szerint egyéb aljasságokra is képes.

Az e-mail arról szól, hogy július 30-ig esedékes az aktuális gázszámlánk, amit az üzenet szerint egy szimpla kattintás után máris egyszerűen lerendezhetünk.

Ha rákeresünk, láthatjuk, hogy az NKM, vagyis a Nemzeti Közművek Zrt. valódi honlapja a www.nkmenergia.hu címen található.

A beérkező kéretlen levél feladója viszont látszólag a noreply KUKAC nkm PONT energy PONT hu címről ír, de ami még inkább árulkodó jel, hogy az ÜGYFÉLSZOLGÁLAT és a BANKKÁRTYÁS FIZETÉS linkek egy teljesen fals URL-re (hxxp://m020b309 PONT u001jp3013 PONT info PER nkem) mutatnak.

Nyilván a valódi weboldal nem úgy működik, hogy a belépés név-jelszó párosnál szabadon beírhatunk bármit (izé/semmi, mukinyúl/abcd123, stb), és máris a bankkártyás fizetésnél találjuk magunkat, hanem a valódi felhasználók valódi autentikációjáról szól.

Ez a hamis weboldal azonban adathalászatot végez: aki a bankkártya adatait itt megadja a háromjegyű biztonsági kóddal, annak garantáltan lesz meglepetés, mert a csalóknak adja át a hozzáférést a számlájához.

A tanúsítványok ellenőrzése is jól mutatja a trükközést, ehhez a tanúsítvány megtekintését kell választani. Az eredeti NetLock Kft, a csaló weboldalé Secticos – hívja fel a figyelmet az ESET Antivírus Blog.

Persze a felhasználó nem tanúsítványok vizsgálatával kel és fekszik, de ha egy történetben valami gyanúsnak látszik, akkor érdemes megnézni még ezt is.

  • A kéretlen leveleket kezeljük továbbra is figyelmesen,
  • a számláinkat fizessük az ismert Díjnet, OTP Simple vagy saját bankunk mobilappos csatornáin, vagy a hivatalos szolgáltatói alkalmazásokon belül, pl. EnergiApp, Otthon+, Telekom, NKM Földgázapp, MyTelenor, stb.
  • Mindenképpen állítsunk be a bankszámlánkhoz tranzakció figyelést, ami a legkisebb pénzmozgás esetén is azonnali értesítést küld számunkra, így gyanús esetben azonnal tudunk bankunknál lépni, reklamálni.
  • A levelet egyébként éppenséggel egy olyan olvasótól kapta az ESET, akinél nincs is bekötve a gáz, így aztán esetében duplán „gázos” lett az adathalászat.

    Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!