Nem gondolnánk

2019.02.08. 10:10

Kik jelentik a legnagyobb kiberkockázatot a hazai cégeknek?

A vállalatok közel 80 százalékát érte valamilyen kiberbiztonsági incidens az elmúlt hónapokban Magyarországon. Meglepő, de a sikeres támadások mögött legtöbb esetben a saját munkavállalóik álltak.

Forrás: Shutterstock

Ez derült ki az EY közel 50 vállalat- és IT vezető körében végzett felméréséből. Zala Mihály szakértő szerint három összetevőn múlik, hogy egy társaság meg tudja-e védeni adatait a bűnözőktől.

Az ismeretek hiánya okozza a bajt

A hazai vállalatok 78 százalékát érte valamilyen IT-biztonsági incidens az elmúlt 12 hónapban. A kibertámadások leggyakrabban az ügyfelek vagy felhasználók adataira irányulnak (75%), ezt követik a pénzügyi információk és a stratégiai tervek.

A válaszadók 28 százaléka úgy látja, hogy cége elavult biztonsági protokollokkal rendelkezik. Harmincnyolc százalékuk szerint munkavállalóik nincsenek tudatában annak, hogyan kerülhetik el a kényes információk kiszivárogtatását. A legtöbb szervezetnek nagy mértékben fejlesztenie kell biztonsági felkészültéségét, de a vezetői elkötelezettség- (40%), a szükséges technológiai ismeretek- (25%) és a szakemberek (22%) hiánya gátolja ebben őket.

Egy szervezet biztonsága alapvetően három tényezőn múlik: „a munkavállalókon, a folyamatokon és a technológiai háttéren.

A legkockázatosabb a kolléga

A legfontosabb lépés ezért a dolgozók megfelelő és folyamatos képzése, ami tapasztalatok szerint akár 80 százalékkal is emelheti egy vállalat biztonsági szintjét.

Legkönnyebben az alkalmazottakon keresztül lehet hozzáférni egy szervezet érzékeny információihoz. Amint valaki rákattint egy adathalász e-mailre vagy gyanútlanul beenged egy idegent a vállalat épületébe, máris komoly károkat okoz.

Külső cég is lehet gyenge láncszem

Nem elég azonban a cég minden dolgozójára kiterjedő IT-biztonsági stratégia kialakítása. Sok esetben ugyanis a gyengébb védelmi rendszerrel bíró alvállalkozókon keresztül jutnak be a kiberbűnözők a nagyvállalatokhoz.

Érdemes ezért külső szakértő bevonásával rendszeresen felülvizsgálni, hogy a beszállítók betartják-e a biztonsági követelményeket.

A külső, etikus szakértőkkel készülő tesztek szintén kulcsfontosságúak lehetnek az esetleges biztonsági rések feltárásában. Az ilyen vizsgálatok során ugyanis a legfrissebb módszerek elleni felkészültség kerül górcső alá.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!