Fogyasztóvédelem

2019.07.09. 12:58

Jogsértő kikötéseket csempésznek a szerződésekbe a webáruházak

Tizenhat webáruház szerződési feltételeit vizsgálta az ügyészség. Mindegyiknél találtak szabálytalanságot.

Forrás: Shutterstock

A fogyasztók jogainak védelme érdekében az ügyészség tizenhat webáruház szerződési feltételeit vizsgálta, és mindegyikben talált törvénysértő kikötést – írja Szabó Ferenc Pest megyei főügyész közleményére hivatkozva a Világgazdaság.

Eszerint az ügyészség olyan webáruházak szerződési feltételeit ellenőrizte, amelyek keresett termékeket, például műszaki cikkeket, háztartási eszközöket vagy gépjárműalkatrészeket forgalmaznak.

Az ügyészek számos olyan rendelkezést találtak, amelyek nem feleltek meg a hatályos jogszabályoknak.

A webáruházak például belefoglalták a szerződésekbe, hogy bármikor egyoldalúan módosíthatják a már megkötött szerződést, így akár a fizetendő összeget vagy a szállítási határidőt is.

Az irányadó jogszabályok szerint internetes vásárláskor a megrendelő az átvételtől számított 14 napon belül indok nélkül elállhat a vásárlástól, és visszaküldheti a terméket – ebben az esetben a korábban kifizetett vételár és postaköltség is visszajár.

Ezzel szemben a szerződési feltételekben rövidebb elállási határidőt írtak elő, és jogsértő módon kikötötték azt is, hogy csak sértetlen csomagolás esetén küldhető vissza a termék.

A Pest Megyei Főügyészség a vállalkozásokat a jogsértések önkéntes megszüntetésére szólította fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!