Járvány

2020.03.06. 07:03

Így tisztogassuk a mobilt, hogy védekezzünk a vírus ellen

Nem elég kezet mosni, hiszen örökösen matatunk a telefonon, gyakran az arcunkhoz is érintjük.

Forrás: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet és a hazai szervezetek rengeteg részletes tanácsot adtak ki azzal kapcsolatban, hogy miként mossunk kezet, hogy védjük magunkat a fertőzéstől.

De ha csupán kezet mosunk, majd felkapjuk a mobilt, akkor ismét kitesszük magunkat a fertőzésveszélynek. Az NBC News szedte össze a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb teendőket.

Ezeket lehet tennünk:

  • Ne hagyjuk el előtte sem a gondos kézmosást. Mielőtt megtisztítanánk, kapcsoljuk ki a telefont.
  • Az Apple azt javasolja, hogy használjunk szemüvegtörlő kendőt. Akinek iPhone 7-es, vagy újabb készüléke van, alkalmazhat a tisztításhoz kis mennyiségben szappanos vizet – óvatosan, nehogy a víz a telefon nyílásaiba kerüljön. Töröljük át a készülék hátlapját is.
  • Az előbbi tanács nem csak Apple, hanem bármilyen más, az utóbbi években gyártott, cseppálló (!) telefonra alkalmazható.
  • Sem az Apple, sem a Samsung nem javasolja az NBC szerint fertőtlenítő- és tisztítószerek használatát, mert ezek károsíthatják az ujjlenyomat-olvasókat. Persze aki a leolvasónál jobban aggódik a vírusveszély miatt, megkockáztathatja az alkoholos kendők bevetését, csak a készülék nyitott részeibe ne kerüljön folyadék.
  • Szorongóknak érdemes olcsó képernyővédő fóliát vásárolni, amit aztán kedvükre dörgölhetnek a tisztítószerekkel.
  • Most érdemes megfontolni a fejhallgató használatát, amivel elkerülhető, hogy az archoz emeljük a készüléket. Más kérdés, hogy a fejhallgatón is megtapadhatnak a vírusok, azt szintén indokolt lehet tisztítani. A pucoláshoz izopropilos alkoholt és ne háztartási tisztítószereket alkalmazzunk: utóbbiak nem kerülhetnek a fülbe.
  • Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

    Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

    A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

    A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!