Tippek-trükkök

2020.03.02. 06:00

Így lehet könnyen megjegyezhető, de (szinte) feltörhetetlen jelszavunk

Ritka jó memória kell hozzá, hogy minden bizalmasabb tartalomhoz meg tudjuk jegyezni a sok szakértő által javasolt 2Gn02E#4=+Y&B jellegű jelszavakat. De nincs is erre szükség.

Forrás: Shutterstock

Az FBI javaslata szerint könnyen meg tudjuk jegyezni, ráadásul növeljük a jelszó erősségét, ha értelmetlen karakterekkel zsúfolt kód helyett csakis

a számunkra könnyen megjegyezhető jelmondatot használunk.

Meg is mutatjuk, miért.

Mivel a jelmondatok hosszabbak a jelszavaknál, a hagyományos, tömeges próbálkozáson (brute force) alapuló feltörési módszerekkel sokkal nehezebb őket feltörni – írja a ZDNet cikke alapján a G Data.

Néhány példa a bonyolult jelekkel idegesítően telezsúfolt, „hagyományosan” ajánlott jelszóra (zárójelben a kódolás „erőssége”):

AlMaL3! (30 bit, gyenge)

Katic@12 (31 bit, gyenge)

J3lszó-12 (50 bit, átlagos)

Tr0uba4dor&3 (56 bit, átlagos)

Igaz, ezeket is egy számítógép másodpercenként ezer kombinációval próbálkozva csak néhány nap alatt tudja kitalálni: de ki képes megjegyezni? Ehhez képest az FBI is ajánlja, hogy

csak nekünk értelmes, de gép által nehezen kitalálható jelmondatokat használjunk.

Ilyeneket:

vuk megfogta a madarat (85 bit, erős)

kedvencem a törökméz (122 bit, erős)

120 fekvőtámaszt nyom Péter (168 bit, nagyon erős)

fáradt ló poroszkál a ködben (174 bit, nagyon erős)

A fenti jelmondatok feltörése már több száz évet venne igénybe a mai számítási kapacitásokkal. Használjunk tehát négy-ötszavas, mások számára értelmetlen jelmondatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!