28 év alatt jutottunk ide

2019.08.21. 12:18

Hogy nézett ki a világ első internetes oldala?

Összesen hány weboldal van? Csaknem minden második emberre jut jelenleg egy. Kis zökkenő után a számuk ma is megállíthatatlanul nő.

Meyrin, 2019. március 12. Sir Tim Berners-Lee brit informatikus, az internet feltalálója a világháló harminc éves évfordulója alkalmából az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN meyrini székhelyén tartott rendezvényen 2019. március 12-én. MTI/EPA/AFP/Fabrice Coffrini

Még 1991. augusztus 6-án Tim Berners-Lee – ma már Sir Timothy John Tim Berners-Lee – brit fizikus a svájci CERN-ben közzétette a világ legelső weboldalát, WorldWideWeb (W3) címen.

Berners-Lee azóta többször is csalódottságának adott hangot, mert ő a kutatás, a tanulás és a kapcsolattartás platformjának szánta az internetet, amely ma szerinte túl gyakran ad terepet a félretájékoztatásnak, az adatokkal visszaélésnek, a gyűlölet terjesztésének.

Szinte változatlan állapotban megtekinthető a weboldala, mert bár a legelső változatáról nem maradtak fenn mentések, az egy évvel későbbi állapotát (alábbi képünkön) a web fejlesztését felügyelő World Wide Web Consortium őrzi, s ide kattintva is látható.

Nem éppen látványos oldal – az akkori hálózati sebességgel nem is lehetett volna fotókról és videókról ábrándozni. Az első oldal még arról szólt, hogy egyáltalán, mi az a Világháló, miként használhatóak a böngészők, hogyan lehet webszervert létrehozni, és így tovább.

1992 végére tíz weboldal volt online a világon.

A CERN 1993-ban jogdíjmentesen nyilvánosságra hozta a W3 technológiát, s nem kellett sokáig várni, mire megjelent a világon ötszázadikként a Budapesti Műszaki Egyetem egyik tanszékén 1993-ban az első magyar internetes oldal is.

A Statista grafikonján látható, milyen tempóban nőtte ki magát a web a mai, mindenre kiterjedő óriássá, s mikor tűntek fel a legismertebb mérföldkövek a Facebooktól az Instagramig.

Infographic: How Many Websites Are There? | Statista

1994-re közel 3000 webhely volt, amelyek közül az egyik leghíresebbnek – és leghasznosabbnak – a Yahoo! számított, amely eredetileg a laza, „Jerry és David útmutatója a világhálón” című, webes könyvtárként kezdte meg életét.

Mire a Google megjelent a színen, már több mint két millió webhely pezsgett. Mint a grafika mutatja, ma 1,71 milliárd hely található online (7,7 milliárd ember él a bolygón).

Bár ez a szám kicsit kevesebb, mint a 2017-es 1,76 milliárd weboldal, az Internet Live Stats itt látható, jelen idejű számlálóját figyelve jelenleg is gyors ütemben növekszik.

Borítóképen Sir Tim Berners-Lee az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN rendezvényen 2019. március 12-én. (Fotó: MTI/EPA/AFP/Fabrice Coffrini)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!