Gyorsjavítás

2019.01.01. 10:15

Hét lépésben felgyorsíthatjuk a Windowst

Az a legjobb az egészben, hogy a gyorsításhoz nincs szükség új programok telepítésére, csak a Windows gyárilag beépített alkalmazásait használjuk.

Mindennapi használatra javasolt nem adminisztrátorként, hanem csak korlátozott jogokkal használni a saját Windowsunkat. Így például a vírusvédelem ellenére esetlegesen bejutó kártevő programok is csak a korlátozott felhasználói jogosultságainkat szerezhetik meg, s nem tudnak akkora kárt tenni a gépben.

Ezúttal azonban, mivel csupán adminisztrátorként elvégezhető lépésekről van szó, kivételesen adminként lépjünk be a Windowsba. (Működik a recept felhasználóként is, csak akkor szinte minden lépésnél újra és újra admin jelszót kér a PC.)

Leegyszerűsítve nem másról van szó, mint hogy a rendesen a „C” meghajtóra telepített Windows alól érdemes minél nagyobb tárterületet felszabadítani, a rendszert időről időre alaposan kitisztítani, mert ezzel érzékelhetően felgyorsítható.

1. Tisztítás

Kattintsunk jobb egérrel a Windows gombra, válasszuk a „Futtatás” opciót. A megjelenő ablakba írjuk be (természetesen mindig idézőjelek nélkül), hogy „temp” és nyomjunk entert.

A számítógéptől függően más és más, de az alábbihoz hasonló kinézetű ablakban jelöljük ki mindent és töröljük. Nyugodtan megtehetjük, hiszen azok ideiglenes, Temp fájlok.

2. Tisztítsunk tovább

Miként az előbb, „Futtatás”, csak az ablakba ezúttal %-kal írjuk be a parancsot: „%temp%”, majd töröljünk.

3. Harmadik lépésben

Ugyanez a feladat, most az ablakba írjuk, hogy „prefetch”, majd tegyünk a kukába mindent.

4. Lomtár

Szoktunk fájlokat törölni jobb egérrel, vagy a „Delete” gombot választva, de ilyenkor az csak a Lomtárba kerül. Ha már biztosan nincs rá szükségünk, akkor válasszuk az „igazi” törlést, azaz töröljünk a Lomtárat megkerülve azonnal a Shift + Delete gomb egyidejű lenyomásával.

5. Ki mindent, ami fölösleges

Jobb tudni, hogy a bloatware (ez a PC-re például előtelepített, leginkább fölösleges szoftver), vagy az időközben megunt, de a PC-n felejtett program mind lassíthatja a Windowst: töröljük a szükségtelen programokat.

Kattintsunk a Windows gomb/ Gépház/ Alkalmazások útvonalon az Alkalmazások eltávolítása lehetőségre, s távolítsuk el a régen, vagy sohasem használt szoftvereket.

6. Optimalizálás

Az Intézőt elindítva válasszuk a „C” meghajtót, jobb egérrel kattintva jelöljük ki a „Tulajdonságok”-at, azon belül az „Eszközök”-et, s indítsuk el az „Optimalizálás”-t.

7. Nagytakarítás

Befejezésül a Windows gombon bal egérrel kattintva kezdjük el beírni, hogy „Lemezkarbantartó”, vagy az Intézőben válasszuk a „C” meghajtót, majd az „Általános” fület.

Ha a megjelenő lapon kijelöljük a „Rendszerfájlok törlése” opciót is, az utóbbival felszabadítjuk a gépet a Windows frissítésekor hátrahagyott méretes, több gigás fájloktól is.

Ezt a lehetőséget csak akkor válasszuk, ha biztosan nem akarunk visszaállni a géppel a Windows előző változatára, s a kisebb meghajtó miatt nagy szükségünk van további tárhelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!