Nők hátrányban

2019.01.21. 06:00

Ha vége a párkapcsolatnak, digitálisan is el kell válni

Szinte mindig a férfi kezeli az eszközöket, ami az esetek többségében tökéletesen megfelel a párok munkamegosztásának. Egészen a válásig.

Forrás: Shutterstock

Természetesen messze nem minden párkapcsolat végződik egymás bántásával, a volt házastárs, élettárs újrakezdett életének nehezítésével. Mégis, ahogyan egyre több okostelefon, okos eszköz van körülöttünk, miként nő a köznapi digitális eszközök száma, mind több nőt új zaklatási forma veszélyeztet.

Milyen fenyegetésről van szó?

Míg a kapcsolat felhőtlenül boldog, ki figyel olyan apróságokra, hogy hagyományosan a férfiak állítják be az egyre okosabb háztartási készülékeket? Száz nőből kilencvenkilencnek semmi kedve bíbelődni mondjuk a router beállításával. Nekik az „csak egy doboz a sok közül, amin az internet jön” – ahogy az egyik kárvallott elvált feleség meséli.

A router jelszavát náluk a férj állította be, ahogy a többi eszközét is. Nem mintha nők között nem akadna éppen úgy bosszúálló hajlandóságú, aki, ha lehet, megnehezíti a volt párja dolgát, de

a „kütyük” a férfiak játékszerei.

Mivel csak a távozó férfi jelszavával lehet a beállításokat megváltoztatni, az otthonban maradt nők a legtöbbször teljesen tanácstalanok, hogy mit kellene tenniük.

Mi sem természetesebb, mint hogy a kapcsolat felfelé ívelő szakaszában, a szinte tökéletes bizalom légkörében a férfiak egyedül állítják be a routert, a családtagok okostelefonjainak PIN-kódját, a számítógép, a laptop jelszavát.

Ki óvatoskodna ilyesmiken, mikor a boldog pár még a Facebook-fiók profilfotóját is közös képre cseréli, az e-mail jelszavakat (helytelenül) a legtermészetesebb módon megosztja egymással?

Minél okosabb, annál kínosabbá válhat

A szakítás után digitális tortúrát járó nőknek a legtöbb bajt a túlzottan sokat tudó, minden magántitkot – levelezést, dokumentumot, banki adatokat, jelszavakat – elérő okostelefonok okozzák.

Kép: Shutterstock

De elsőre nem gondolnánk, hány, hozzáértés hiányában potenciálisan aggályos digitális eszköz van még a háztartásban. Az említett routeren keresztül távolról, a messze költözött partner által is átállíthatók az internetes hozzáférés paraméterei, kis hozzáértéssel elérhetőek az otthoni számítógépek, laptopok.

Ma már az új tévé legtöbbször okostévé, „buta” lassan nem is kapható. Arra a készülékre, amit csak a nagy és szép képernyője miatt vásároltak meg, jelszó és megfelelő paraméterek ismeretében távolról be lehet lépni, akár egy számítógépre.

A lapátra tett szeretők kreatívak, ha kellemetlenkedni akarnak

Hazánkban és világszerte egyre nő az úgynevezett okosotthonok száma, amelyekben mind több funkció – világítás, fűtés, hűtés, konyhai eszközök, háztartási gépek, zene- és videólejátszók – vezérelhetők távolról.

Ismert, jellemző történet a nőé, akit azzal zaklatott a volt élettársa, hogy az

éjszaka közepén, váratlan pillanatokban rockzenéket kezdett el lejátszani a lakás audiórendszerén.

Minél fejlettebb digitális technika áll rendelkezésre, annál nagyobb a tere az ellenőrizetlenül hagyott eszközökkel való visszaélés lehetőségének.

Őrületbe kergetheti az elköltözött társ volt párját a hálószobájának jegesre hűtésével, majd kánikulaira fűtésével: ez simán megtehető az internetre csatlakoztatott légkondicionáló berendezés segítségével, amelyet távolról irányíthat az okostelefonra telepített alkalmazással.

Interneten meg lehet változtatni a számzáras ajtó vagy a riasztóberendezés kódját, módosítani a termosztát beállításait, lekapcsolni a világítást, vagy elindítani a locsolórendszert.

5 alapszabály, hogy miként kell szakítani digitálisan is válás után

Mint annyi mindenben, itt szintén fontos a megelőzés: a legboldogabb pár se használjon közös Facebook-fiókot, ne ossza meg jelszavait, PIN-kódjait. A felhőtlen örömben is helyet kell hagyni a magánéletnek.

Ha bekövetkezne a válás, a kötelező lépések egyike legyen a digitális szakítás is:

1. Cseréljük le a levelezéshez és a közösségi oldalakhoz tartozó jelszavakat, állítsunk be kétlépcsős azonosítást. Alapos gyanú esetén még akkor is, ha úgy véljük, külön jelszavunk volt.

2. Változtassuk meg a wifi jelszavát, a routerét állítsuk vissza alapállapotra, majd adjunk új, kitalálhatatlan kódot neki. Ha nem sikerül a módosítás, internetes szolgáltatónk segítségét kérhetjük.

3. A kütyük – okostelefon, laptop, számítógép – jelszavát azonnal változtassuk meg, az okosotthonok eszközeivel az okostévétől a légkondicionálón, termosztáton, hangrendszeren át egészen a robotporszívóig egyenként foglalkozni kell.

4. Ha használunk megosztott felhőszolgáltatásokat – Google Drive és társai – akkor változtassunk kódot, készítsünk új fiókokat. Töröljük az intim képeket, videókat.

5. Amennyiben a felsorolt lépéseket nem sikerül végrehajtani, s okunk van feltételezni, hogy volt párunk nem korrekten működik együtt a szakításban, akkor áramtalanítsuk a készüléket és hívjunk szerelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!