A legesleg térkép

2019.08.06. 18:00

Ha még nem volt nyaralni, remek társ lehet

Ki ne ismerné a Google Térképet, mondhatnánk. Pedig számos olyan ötletes funkciója van, amit kevesen használnak.

Eredetileg a Google Maps csupán ingyenes térképprogram volt, de mára olyan sokoldalú szoftverré fejlődött, amely a nyaralás megszervezése és lebonyolítása során is óriási segítséget nyújthat – hívja fel a figyelmet az Origo.

Szálláskeresés

Ma már rengeteg oldal van, amelyen keresztül direkt szállásokat lehet nézegetni (Booking.com, Szállás.hu, stb.), azonban sokszor hiába keresünk egy-egy településen ezek segítségével kiadó szobát vagy házat, nem találunk megfelelő ingatlant vagy szolgáltatást.

Érdemes lehet a Google Térképen is átböngészni a területet, ugyanis erre egyszerűen feltölthetőek a szállások a pontos címmel. És bizony számos alkalommal tapasztaltuk, hogy olyan fogadók, szállodák, magánházak is megtalálhatóak itt, amelyek a korábban említett, direkt e célra létrehozott oldalakról, alkalmazásokból hiányoznak.

Arra is akadt példa, hogy a Google Térkép „Utcakép” vagy „Street View” funkciójának (itt igazi fotók láthatóak egy-egy útszakaszról, illetve annak környékéről) révén

virtuálisan végigjártunk egy-egy falut, városrészt,

pásztáztuk a kerítéseket, ablakokat, „zimmer frei” feliratot keresve, és így bukkantunk kivehető szobára, kuckóra.

Ráadásul, aki már vette a fáradtságot, hogy a kiadó szálláshelyét feltegye a Google Térképre, az arról sem feledkezik meg, hogy a telefonszámot is feltüntesse, így rögtön fel is lehet hívni a szállásadót, tisztázni a részleteket és lehetőségeket. Erre pedig a szálláskereső szoftverek sokszor nem adnak módot, így azoknál marad a kényelmetlen és lassú üzengetés, legalábbis az első körben.

Ha találtunk megfelelőnek tűnő szállást, ne felejtsük el leellenőrizni a környéket, amire a legjobb megoldás megint csak a Google Térkép. Az egy dolog ugyanis, hogy milyen képeket tölt fel a szállásadó, vagy miket ír róla, és megint más a valóság. Érdemes rászánni pár percet, és az említett Street View funkcióval kintről megnézni az ingatlant, és végigcsászkálni a környező utcákon.

Így kiderülhet, hogy a közelben található egy autóbontó/csirkebél-feldolgozó/vasúti csomópont/szemétégető/kamiondepó/szabadtéri mulató, de akár az is, hogy a csendesnek mondott szobácska ablakai egy 2x4 sávos autópályára néznek, vagy egészen egyszerűen csak annyi, hogy rendezetlenek és szemetesek az utcák.

Autóbérlés

Ha járművet kell bérelni, szintén nagyon jól jöhet a Google térképszoftvere, ezzel ugyanis meg tudjuk nézni, hogy tényleg van-e az adott cégnek telephelye a reptéren, állomáson, vagy még utazgatni kell a járgányhoz.

És ha van egy kis szerencsénk, a Street View segítségével akár még a járművek közé is beleshetünk, és megnézhetjük, hogy milyen állapotban vannak. Ha nagyon lepukkantak, vagy maga a hely nem szimpatikus, mert például úgy néz ki, mint egy szeméttelep és egy autóbontó keveréke, akkor jobb, ha másik szolgáltatót választunk.

Arra is akadt példa a közelmúltban, hogy a Google Maps segítségével jöttünk rá, hogy a cégnek nincs is telephelye vagy központja, hanem az ügyeket egy másik városból intézik.

Útvonaltervezés, utazás

Idegen helyen elkél a segítség a navigálás során, vagy abban, hogy eljussunk egyik pontból a másikba. Ebben nagy segítség lehet a Google Térkép, melynek

van autós, tömegközlekedésre vonatkozó és gyalogos útvonaltervező opciója

is. Ráadásul az adott terület térképe indulás előtt, wifin letölthető, így adatforgalom nélkül, offline is tudjuk használni.

Csak ki kell jelölni, hogy honnan indulunk (kérésre az aktuális pozícióra ugrik a jel), és hova szeretnénk eljutni, és egy érintést/kattintást követően máris kapjuk az opciókat.

A program egyrészt a térképen is megjeleníti az utat, másrészt pedig részletezi, hogy mikor merre kell menni, mekkora a távolság, vagy milyen járműre kell felszállni, és hány megállót kell megtenni.

Amennyiben van rá lehetőség, a szoftver több opciót is felkínál, és beállítható az indulási időpont is, amit értelemszerűen az alkalmazás belekalkulál az útvonal megalkotásába. Tehát például éjjel nem fog olyan buszjáratokat javasolni, amelyek csak nappal járnak.

Letöltés

A böngészőben ide kattintva, Androidra innen, iOS-re pedig innen szerezhető be.

Borítóképünkön tömegközlekedésben részt vevő turisták próbálnak eligazodni: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!