A vészjel

2021.11.08. 14:46

Ha baj van, így is lehet titokban segítséget kérni

Úgy menekült meg az eltűnt tinédzser, hogy a TikTok-on tanult kézmozdulattal kért segítséget.

Forrás: Canadian Women's Foundation

Egy eltűnt észak-karolinai tinédzsert mentett meg a kentuckyi rendőrség, miután a rendőrség szerint

a TikTok-on ismert, otthoni erőszakot jelképező kézmozdulattal jelzett segítségért.

A Canadian Women's Foundation (Kanadai Női Alapítvány) fenti segítségkérő kézjelét nálunk is egyre többen ismerik.

Az Asheville-ből származó 16 éves lány eltűnését kedden jelentették be a szülei. Csütörtökön aztán egy autós Kentuckyban hívta a segélyhívó telefonszámot, hogy bajba jutott lányt látott egy kocsiban az autópályán.

„A bejelentő a jármű mögött állt, és észrevette, hogy az autóban egy női utas olyan kézmozdulatokat tesz, amelyek a közösségi médiaplatformról, a TikTokról ismertek, és az otthoni erőszakot jelképezik: segítségre van szükségem, családon belüli erőszak” – áll a megyei seriff hivatalának pénteki közleményében.

A kézmozdulat egyértelmű jelzése annak, hogy valaki bajban van: az alábbi videóbeszélgetésen a sértett látszólag csak azt kéri, hogy megosszák vele a banánkenyér receptjét, s közben titokban tud jelezni, hogy segítségre van szüksége. Olyan szorongatott helyzetben lehet, amikor még panaszkodni sem tud.

Az észak-karolinai lány a TikTok-on tanulta meg a kézmozdulatot. A vészhelyzetet jelentő civil pedig hosszabb távon óvatosan a jármű mögött maradt, és továbbította az információkat a rendőrségnek. A rendőröknek sikerült megállítaniuk az autót és kiszabadítaniuk a tinédzsert.

„Nem tudni, mennyi ideig jött a sértett az autópályán Ohio felől, hogy hányszor mutatta már a jelet a többi autósnak abban a reményben, hogy felfigyelnek rá, hogy bajban van. S valaki végre felismerte” – mondta a helyi seriff a CNN-nek.

A rendőrség letartóztatta a férfit, és vádat emeltek ellene jogellenes fogva tartás és kiskorú szexuális veszélyeztetése miatt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!