Bűnrészesség a vád

2019.12.18. 18:10

Gyermekhalálesetek miatt indul per az Apple, a Google és társai ellen

A világ legnagyobb csúcstechnológiai cégeit fogják perbe, mert kongói gyermekek csonkultak vagy haltak meg az embertelen bányászati körülmények miatt.

(FILES) In this file photo taken on May 23, 2016 A child walks past a truck carrying rocks extracted from a cobalt mine at a copper quarry and cobalt pit in Lubumbashi. - Five US tech giants including Apple, Microsoft and Google parent Alphabet have been named in a lawsuit over the death of child laborers in cobalt mines in the Democratic Republic of Congo. Impoverished but mineral-rich DR Congo is the world's largest producer of the rare metal, which is crucial for making batteries used in mobile phones and electric vehicles. The case was lodged December 15, 2019 in the name of 14 unidentified victims, who are members of the families of children killed in tunnel collapses, as well as children maimed as they worked.

Forrás: AFP

Fotó: Junior Kannah

 

Fotó: Junior Kannah / AFP

A kobalt nélkülözhetetlen alapanyag az okostelefonok, laptopok és elektromos autók gyártásában, szükséges az újratölthető lítium akkumulátorok előállításához – csakhogy az anyag nagyobb mennyiségben

súlyosan mérgező, légzési zavarokat, sorvadást okoz.

Bányászata ráadásul gyermekmunkások kizsákmányolásával is zajlik Kongóban a The Guardian és más lapok tudósításai szerint.

Mérföldkő lehet a per, melyben nemzetközi jogvédő szervezet lépett fel az Apple, a Google, a Dell, a Microsoft és a Tesla ellen. Bűnrészességgel vádolják a cégeket, mert az olcsó kézi munkával folyó bányászat igazolhatóan haláleseteket és súlyos sérüléseket okozott a kobaltbányákban dolgozó gyermekeknek.

A mélyszegénységben élő családok gyermekei napi kétdolláros jövedelemhez jutnak a veszélyes munkáért, ami gyakran kezdetleges eszközökkel ásott, sötét, földalatti alagutakban zajlik.

A The Guardian sorolja, hogy az egyik gyerek kénytelen volt munkát vállalni a Glencore tulajdonában lévő Kamoto Copper Company-nál, mert a családja nem tudta fizetni a tandíjat. Egy alagútban dolgozott, kobalsziklák között ásott, amikor a vájat összeomlott és élve eltemette: sohasem lelték meg a testét.

A másik kiskorút a szülei mentették ki omlás után. Ő lebénult, nem tud többé járni.

Fotó: Junior Kannah / AFP

A családok azt állítják, hogy a súlyos sérülések, törött végtagok és gerincek, halálesetek miatt sem fizetnek a cégek kártérítést.

Most elégtételt követelnek a kényszermunka, a jogalap nélküli gazdagodás, és szándékos stressz okozása miatt:

ez az első alkalom, hogy a tech cégek ilyen jogi kihívással szembesülnek.

A kobalt utáni kereslet megháromszorozódott az elmúlt öt évben, és várhatóan kétszereződik a jövő év végére. Az alapanyag több mint 60 százaléka a világ egyik legszegényebb, megannyi baj sújtotta országából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból származik.

Az illegálisan dolgoztatott gyerekeket a már említett, brit tulajdonú Glencore bányákban foglalkoztatják, amely a kitermelt kobaltot a brüsszeli székhelyű Umicore-nak adja el, hogy az értékesítse végül az Apple, a Google, a Tesla, a Microsoft és a Dell számára. Más iratok kimutatják, hogy a kínai tulajdonú Zhejiang Huayou Cobalt is alaposan kiveszi a részét az említett amerikai tech óriások ellátásában.

Az Apple és a Google „elemzi a helyzetet”, hogy milyen álláspontot foglaljon el a gyermekhalálesetek miatt Amerikában indított perben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!