Új átverés terjed

2020.05.26. 06:00

Gyerekektől csalják ki a szüleik bankkártya-adatait a neten

Egy interneten terjedő képernyőkép-sorozaton azt láthatjuk, hogyan próbálják kicsalni egy fiatalkorútól az édesanyja bankkártya-adatait.

Forrás: Shutterstock

Ennek az átverésnek a kivitelezése egyáltalán nem igényel technikai vagy egyéb szakmai ismereteket. Íme, a beszédes képernyőképek:

A bankkártya-adatok ellopásának számos formájával találkozhattunk az utóbbi időben, viszont azok kivétel nélkül a kártyatulajdonosokat célozták telefonhívás, valamint adathalász weboldalak és webshopok segítségével.

A képernyőképek viszont rávilágítanak arra, hogy a gyerekek az interneten nemcsak zaklatás és csúfolás áldozatául eshetnek, hanem komoly pénzügyi támadásokban is felhasználhatják őket, kihasználva naivitásukat és felületes ismereteiket. Más kérdés, hogy persze sok felnőtt sincs tisztában azzal, hogy kártyaadataikkal miképpen lehet visszaélni.

Az elkövető valamilyen internetes csevegőn (Messenger, Viber, WhatsApp stb.) felveszi a kapcsolatot a gyerekkel, akit manipulációs technikával, vagy

valamilyen jutalmat ígérve rávesz arra, hogy vegye ki szülei pénztárcájából a bankkártyát, fotózza le annak két oldalát, a fotókat pedig küldje vissza az elkövetőnek

– figyelmeztet a Makay.net kiberbiztonsági cég.

Az elkövető a bankkártya-adatok ismeretében a célszemély nevében vásárolhat az interneten termékeket, szolgáltatásokat és valutát (például Bitcoint).

A fenyegetettséget súlyosbítja, hogy a támadás lebonyolításához semmilyen szakmai ismeret nem szükséges, lényegében bárki, megfelelő körültekintéssel reális következmények nélkül végrehajthatja, ugyanis a laikusok számára is meglepően egyszerűen megvásárolható Bitcoinok tranzakciós előzményei eltüntethetőek az úgynevezett „bitcoin roulette” szolgáltatásokban.

Bankkártya: gyermekektől mindig távol tartandó

Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a bankkártyánk adatait mások is felhasználhatják vásárlásra a bankkártya fizikai birtoklása nélkül is, így azt soha ne csenjék el, ne fotózzák le és ne használják vásárlásra az interneten – utóbbit legfeljebb szülői felügyelettel és nagy körültekintéssel a csaló, bankkártya-adatok ellopására készített weboldalak kiszűrése érdekében.

Ha már bekövetkezett a baj, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal és tiltassuk le az érintett bankkártyát, hogy a támadó az adatokat már ne tudja tovább használni. Nézzük meg a tranzakciós listát is, ugyanis ezek alapján elképzelhető, hogy a tolvaj beazonosítható, ami pedig kulcsfontosságú lehet a feljelentést követő rendőrségi nyomozás során.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!