Átmenetileg

2021.09.29. 10:47

Felfüggeszti a gyerekeknek szánt Instagram Kids fejlesztését a Facebook

Helyette – vagy mellette? – szülői felügyeleti eszközöket készítenek. Hivatalosan is visszaléptek a nehezen védhető elképzeléstől.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint arról mi is hírt adtunk, a The Wall Street Journal többrészes cikksorozatot közölt a Facebookról a közösségi vállalat megszerzett belső, titkos dokumentumai alapján. A cikkek többek között fényt derítenek arra, hogy

bár a közösségi óriáscég pontosan tudja, hogy a tulajdonában lévő Instagram kikezdi tinik tömegeinek a mentális egészségét, mégis gyerekeknek épít Instagramot.

Adam Mosseri, az Instagram vezetője most hosszabb cikkben jelentette be, hogy bár ők „hisznek abban, hogy az Instagram Kids építése a helyes dolog, de szüneteltetik a munkát”.

Ezt az időt arra fogják használni, hogy a szülőkkel, szakértőkkel és a politikai döntéshozókkal együttműködve bebizonyítsák „a termék” értékét és szükségességét.

Mosseri szerint az Insta Kids

Azért kezdtek ebbe a projektbe, magyarázza, hogy kezeljenek egy fontos problémát, amelyet az egész tech iparágban látnak:

a gyerekek egyre fiatalabb korban kapnak telefont, hamisan adják meg a korukat, és olyan alkalmazásokat töltenek le, amelyeket 13 éves vagy annál idősebbeknek szántak.

Elképzeléseik szerint jobb lett volna, ha a szülők adnak engedélyt a kicsiknek, hogy egy számukra tervezett Instához hozzáférjenek, s a család ellenőrizhesse és felügyelhesse ezt a platformot.

S bár kiállnak az Instagram Kids fejlesztés mellett, úgy döntöttek, hogy szüneteltetik ezt a projektet. Így lesz idejük arra, hogy együtt dolgozzanak a szülőkkel, szakértőkkel, politikai döntéshozókkal és szabályozókkal, meghallgassák az aggodalmaikat.

A gyerekek már online vannak

Az „Instagram Kids”-et kritizálók ezt a bejelentést annak elismeréseként fogják értelmezni, hogy a projekt rossz ötlet. De ez nem így van – írja Mosseri. – Valójában a gyerekek már most online vannak, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy a kifejezetten nekik szóló, életkoruknak megfelelő megoldás sokkal jobb lenne, mint a mai helyzet.

Az Instagram első embere írásában végig a szülői felügyelet eszközét látja annak a csodafegyvernek, ami a legfiatalabbakat, a tíz-tizenkét éveseket majd megóvja az online káros kockázataitól.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!