Microsoft-támogatással

2019.12.12. 17:21

Fél év alatt öt MI Tudásközpontban indult el a munka

A tudásközpontok egészségügyi, mérnök-informatikus és gazdasági területeket fednek le.

Forrás: Shutterstock

A MI Tudásközpontok az egyetemeken mesterséges intelligenciára épülő, nagy társadalmi hasznosságú alkalmazásokat fejlesztenek a legmodernebb Microsoft-technológiák felhasználásával.

A magyar felsőoktatás és a Microsoft hosszú távú szakmai együttműködésének célja, hogy az olyan modern technológiák, mint a mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás és ezek kombinációja szerves részét képezzék a technológiai oktatásnak, és e technológiákra építve

nagy társadalmi hasznosságú fejlesztések szülessenek, amelyek hozzájárulnak az emberek mindennapi életének javításához

– írja az MTI.

Az MI Tudásközpontok első tagja a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, ahol a kutatók drónok által készített felvételek elemzéséhez alkalmaztak képfelismerő neurális hálózatokat a Microsoft FPGA alapú technológiájának használatával.

A Pécsi Tudományegyetem projektjében több százezer gyógyszerfelhasználói vélemény szövegét tartalmazó adatbázist dolgoztak fel a fejlesztők szövegbányászattal.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja a labordiagnosztikai eredmények nagy tömegű elemzésével vizsgálja a cukorbetegség megjósolható szövődményeit.

Az MI Tudásközpont elindult már a Budapesti Gazdasági Egyetemen és az Óbudai Egyetemen is, ahol jelenleg is zajlanak a kutatások, amelyek témáját és első eredményeit később hozzák nyilvánosságra.

A hálózatot a Microsoft Magyarország az oktatók számára biztosított képzésekkel és speciális tananyaggal támogatja.

Anthony Salcito, a Microsoft oktatásért felelős globális alelnöke az egyetemi együttműködést nemzetközi figyelemre is érdemes pozitív gyakorlatnak nevezte a közlemény szerint. Hozzátette: az MI Tudásközpontok révén elérhetővé teszik a nemzetközi tapasztalatokat és a legmodernebb technológiáikat Magyarországon is, hogy a tehetség és a tudás találkozásából sikeres fejlesztések szülessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!