Startupok versenyben

2020.09.10. 15:16

Ezek a világ legértékesebb egyszarvújai

Megmutatjuk az unikornisszarvat növesztő, legjobb tíz cég listáját. Csupa technológiai cég, szinte csak amerikai és kínai.

Forrás: Shutterstock

Startupnak szokás nevezni azokat a vállalkozásokat, amelyek ugyan induló, korai fázisban vannak, de vélhetően nagy növekedési potenciál lehet bennük.

Ehhez képest unikornis, vagy egyszarvú vállalkozások azok, amelyekben

nem csupán rejtőznek óriási gazdasági képességek, hanem már látványosan meg is mutatkoztak.

Íme a 10 startup, melyeket milliárd dollárokban számítanak: a zászlókat és a Statista diagramjának a vállalati értéket mutató csíkjait érdemes figyelni.

Infographic: The World's Most Valuable Startups | Statista

A CB Insights adatai alapján készült táblázat azt mutatja, hogy a nagyrészt csak vicces macskás videókat és tátogó fiatalokat mutató, mesterséges intelligenciával dolgozó, 140 milliárd dollárra értékelt

TikTok a világ leggazdagabb startupja.

Míg haza nem vágják – s ezúttal a szleng talán megbocsátható, hiszen mint ismert, szó szerint anyagországába, Kínába tiltják ki a vállalatot.

A második legmagasabb értékű cég a felénk jobbára ismeretlen Didi. A Didi Chuxing autózási és szállítási szolgáltatásokat nyújt – és szintén kínai.

Elon Musk híres SpaceX űrkutatási vállalata a maga 46 milliárdos értékével harmadik lett az unikornisok rangsorában.

Az első tíz helyet ma 60 százalékban amerikai cégek, a maradékot kínaiak adják. Felbukkan még a listában egy indiai vállalat, a One97 Communications (mobil-internetes szolgáltató) is.

A CB Insights oldalán található az összesen négyszáz legjobb(ra értékelt) startup. Nevük, tulajdonosuk, értékük szerint lehet böngészni közöttük.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!