Csak tiszta forrásból

2021.01.20. 06:00

Ezek a programok fenyegetik a mobilok adatbiztonságát

A mobil reklám trójaik esetében kétszámjegyű a növekedés, a zaklatóappok pedig a korábbinál kétszer gyakrabban célozták meg a mobileszköz-használókat.

Forrás: Shutterstock

Ezek a főbb megállapítások a Kaspersky „Mobil kártevők fejlődése” című jelentéséből származnak. A biztonsági cég statisztikáiból kiderült, hogy a két legaktívabban fejlődő mobil fenyegetésének – nevezetesen a mobil reklámszoftvereknek és a zaklatóappoknak – igencsak sok köze van a személyes adatokat érő fenyegetésekhez.

Az előbbiek

személyes adatokat gyűjtenek, hogy aztán célzott banner-reklámokat mutathassanak a felhasználóknak.

Az általában bosszantó bannerektől eltekintve az ilyen típusú támadásnak van egy másik dimenziója is, nevezetesen az, hogy az áldozat érzékeny adatai a hozzájárulása vagy a tudta nélkül külső szervereken köthetnek ki.

Tavaly a megfigyelt összes mobil fenyegetés 21%-a a reklámszoftverekhez volt köthető.

A zaklatóappok tulajdonképpen kereskedelmi kémprogramok,

amelyeket általában a felhasználó tudta vagy hozzájárulása nélkül telepítenek az eszközökre, ahol rejtve maradnak és a háttérben működnek. Ezek az alkalmazások jelentős mennyiségű személyes adathoz hozzáférnek, többek között az eszköz helyéhez, a böngészési előzményekhez, a szöveges üzenetekhez, a közösségi médiában folytatott beszélgetésekhez, fotókhoz és egyebekhez.

Nemcsak megosztják az érzékeny információkat a zaklatóval, de még az is benne van a pakliban, hogy egy külső hackerer hozzáfér a zaklatóappok szervereihez, és az összes ilyen információt begyűjti a saját céljaira.

Szakértők tanácsolják a fertőzési kockázat csökkentése érdekében, hogy

• figyeljünk oda az eszközeinkre telepített alkalmazásokra, és ne töltsük le őket ismeretlen forrásokból

• az eszközünk mindig legyen frissítve

• rendszeresen futtassunk rendszervizsgálatot az esetleges fertőzések ellenőrzésére.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!