5 tipp

2021.01.12. 10:38

Előny vagy átok? Ideje beállítani a karácsonyi ajándék mobilt!

A gyerekek ajándékainak egyik listavezetője mai napig az okostelefon. Hogy tartós örömforrás legyen, az alapbeállításokat el kell végeznünk rajta.

Forrás: Shutterstock

Az e-mailes csalások, a közösségi médiafelületeken folytatott adathalászat és a játékplatformokon elkövetett jelszólopás csak néhány példa a digitális felhasználókra leselkedő online fenyegetések közül, és a fiatalok sajnos sokszor nem rendelkeznek elegendő élettapasztalattal ahhoz, hogy felismerjék ezeket a fenyegetéseket.

A bűnözők a gyerekek készülékeivel sem tesznek kivételt a Kaspersky kutatása szerint: tíz szülőből hat arról számolt be, hogy közvetlen tanúi voltak valamilyen, a gyereküket érő online biztonsági fenyegetéses incidensnek.

A legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk gyermekeink online biztonságát, ha nyíltan beszélünk velünk

többek között a böngészésről, a játékokról és a korlátozásokról (és hogy miért van ez utóbbiaknak értelmük). Arra persze mindig lehet számítani, hogy a gyerekek megpróbálják a szülők által lefektetett szabályokat és korlátozásokat megkerülni, ezért a Kaspersky néhány hasznos tanáccsal szolgál a beállításokat illetően:

5 tipp a karácsonyra kapott mobileszköz okos beállításához:

1. Fiókkezelés beállítása

Megfelelő védelmet nyújt a kiskorúaknak, ha létrehozunk számukra egy, a szülők fiókjához kapcsolt külön fiókot.

Így nem sértjük meg a szolgáltatási feltételeket és ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a fiókot, ugyanakkor a gyerekek minden engedélyezett szolgáltatáshoz hozzáférhetnek. Biztonsági okokból a szülők biztonsági értesítést is kaphatnak arról, ha valaki ismeretlen eszközről jelentkezik be a fiókba, vagy megpróbálja alaphelyzetbe állítani a jelszót.

2. Családi csoport beállítása

Családi fiók beállításával kezelhetjük a gyermekünk vásárlásait, továbbá megoszthatunk egymással játékokat, könyveket és TV-műsorokat – a médiatartalom így változatos marad és a gyerek egyedi igényeihez igazodik, ugyanakkor elkerülhetjük/blokkolhatjuk a szókimondó tartalmakat és a nem megfelelő alkalmazásokat.

A szülői felügyelet segítségével a használat a játékoknál és filmeknél meghatározott korhatárhoz igazítható.

3. Az internethasználat ellenőrzése

„A nagy hatalom felelősséggel jár” – az adott erőforrások felelősségteljes használatát pedig sokszor tanulni kell. Az internet által biztosított szabadság és lehetőségek azonban hátrányokkal is járnak. Ezek a kockázatok és hátrányok viszont a megfelelő kontrollokkal és korlátozásokkal mérsékelhetők.

4. Az okostelefon védelme a biztonsági problémák ellen

Bár a kontrollok megléte és a megfelelő viselkedés mind helyes intézkedés, a hatékony biztonsági szoftver és a szülői felügyeleti alkalmazás telepítésének jelentőségét sem szabad alábecsülni. A Kaspersky Safe Kids szoftveréhez hasonló sokoldalú szülői felügyeleti megoldás nem csak a gyerek okostelefonon és számítógépen folytatott tevékenységeinek szabályozását segíti, hanem a különféle biztonsági kockázatok és kiberfenyegetések ellen is védelmet biztosít.

5. A gyermek biztonságban tartása a való világban

Fontos biztosítani, hogy a gyermek ne szakadjon el a valóságtól, és ne az online térben töltse az összes idejét. És amikor a gyerek az otthon falain kívül tartózkodik, akkor is figyelemmel kísérhetjük a hollétét egy szülői felügyeleti megoldás, nevezetesen egy GPS-nyomkövető használatával, amelynek segítségével azonosíthatjuk a tartózkodási helyét egy valós idejű online térképen.

Emellett további megnyugvást jelenthetnek az olyan funkciók, mint a biztonságos tartózkodási zóna meghatározása és az értesítések, valamint a készülék alacsony töltöttségi szintje esetén küldött riasztás.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!