Előbb félni

2020.05.26. 23:10

Elég egy apró online vétség, még csak nem is hiba

Élethelyzetünk változásait a digitális térben is kövessük le, és ahol szükséges, vonjunk vissza jogosultságokat, opciókat, változtassunk jelszavakat.

Forrás: Shutterstock

Hogy a személyes adatvédelemben a legfontosabbak – antivírus, rendszeres frissítések, egyedi erős jelszó, biztonságos wifi – mellett mire kell vigyázni, arra figyelmeztet összefoglalójában az Antivírus Blog.

Egy kis ingyen wifi

Spamet senki sem szeret kapni, még az ártalmatlan fajtát sem: pocsékolja a sávszélességet, foglalja a tárhelyet, elvonja a figyelmet, és egyáltalán: bosszantó.

Rosszindulatú fajtái pedig fertőzött mellékleteket, kártékony oldalakra mutató linkeket próbálnak ránk sózni, amelyek kémprogramot, zsarolóvírust, bitcoin bányász kártevőt tartalmaznak. Az egyik ilyen csatorna, ahonnan rendszeresen és tömegesen jönnek ilyenek, a repülőterek és más nyilvános helyek ingyen wifijei, ahová magunkat csak email címmel (nem a jelszavunkkal!) azonosítva léphetünk be.

Ha például valaki oroszországi reptéren wifi szolgáltatást igénybe vett, akkor a cirill betűs spamek áradata még évek múlva is elözönli a fiókját, és a Google algoritmusai sem szűrik ezeket tökéletesen. Vagyis érdemes az „ingyen” wifi lehetőségeket még ideiglenesen is passzolni.

Képek forrása: Antivírus Blog

Ami a jelszavakat illeti, erről sokat beszélünk, például a Fappening eset kapcsán is, ahol azért

a sok celeb szépen demonstrálta, hogyan kell mindenhol azonos és ráadásul gyenge jelszót választani.

Érdemes figyelni arra, hogy ha egy házasság, vagy párkapcsolat véget ér, az ilyen szituációkban néhányan visszaélnek partnerük jelszavának ismeretével. Különösen veszélyes lehet, ha a zaklató fél komolyabb számítástechnikai tudással rendelkezik, miközben az áldozat „digitális analfabéta”.

A rejtve telepített kémprogramtól kezdve az áldozat nevével való visszaélésen át sokféle módon lehet kárt, bosszúságot okozni a volt társnak, persze nyilván nem teszi ezt mindenki.

Amit ellene tenni lehet, hogy saját jelszavunkat senkivel nem osztjuk meg, ha viszont korábban ezt mégis megtettük,

szakítás után jöjjön azonnali jelszócsere, ami természetesen erős és egyedi legyen, lehetőleg kétfaktoros autentikációval.

Ugyancsak a már lezárt, befejezett párkapcsolatok témaköréhez tartozik az is, ha a felek, vagy az egyikük rendszeresen sportol, és a futáshoz, kerékpározáshoz valamilyen appot használ a telefonján.

Lehet, hogy „akkor és ott jó ötletnek tűnt”, hogy az eredményeket automatikusan megosszuk partnerünkkel, azonban amikor már erre nincsen szükség, nem szabad elfelejtkezni az ilyen automatikus e-mailes megosztás törléséről sem, különben a volt társ kéretlenül és illetéktelenül még hosszú évek múlva is megkapja ezeket, akár időpontokkal és GPS koordinátákkal együtt, míg a gyanútlan küldő mindezt talán már rég el is felejtette.

Sokan vesznek részt manapság online virtuális megbeszéléseken, értekezleteken, konferenciákon. Ahol a háttérről viccesen azt szokták mondani, ha elegendő könyvet, vagy nagy könyvespolcot tartalmaz, akkor a beszélőnek mindig igaza van.

Ami azonban ennél komolyabb és fontosabb, érdemes előtte körülnézni, mi maradjon a kamera látóterében, és mi az, amit nem akarunk másokkal megosztani, kezdve a családtagjaink fotójától az egyebekig. Ahogy azt már gyerekeknek is tanítják, érdemes erre is figyelni, valamint

használat után letakarni, leragasztani a kamerát.

Végül megint csak egy ritka, de teljesen hétköznapi szituáció: a költözés. Ezzel kapcsolatosan közvetett és közvetlen hazai tapasztalat alapján is az látszik, hogy ha nem bankról van szó, hanem mondjuk mobilszolgáltatóról, hiába esik az állandó lakcím változás abba a kategóriába, amit elvileg kizárólag személyesen ügyfélszolgálaton lehet elintézni, több telefonos próbálkozás után mégis lehet olyan „készséges” ügyintézővel találkozni, amelyik hajlandó néhány személyes adat bediktálása után – név, születési dátum, anyja neve – bemondásra is megváltoztatni ezeket a kritikus, érzékeny adatokat.

Ha kellően óvatosak (vagy paranoiásak?) akarunk lenni, nagyon körültekintően kellene a személyes adatainkat kiadni, és erre folyamatosan vigyázni kellene. Például költözés és közműátírás során személyesen vagy e-mailben mindig kérik az adásvételi szerződést. Amelynél jó ötlet nem csak a vásárlás összegét, de számlaszámot is érdemes kifeketítve letakarni, hiszen ehhez az ügyintézéshez ez egy indifferens adat. A „mi történhet kérdésre” pedig az utóbbi időben egyre inkább terjedő SimSwap csalás lehet a válasz, amit valószínűleg mindenki szeretne elkerülni.

Összességében tehát: használjunk jó vírusirtót (netbank és tranzakció védelmi funkcióval), legyen mindenhol egyedi, erős, 2FA támogatott és csak általunk ismert jelszavunk, frissítsük operációs rendszerünket és programjainkat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!