Európai Űrügynökség

2021.06.13. 06:00

Az EnVision szondát fogják indítani a Vénuszhoz

A szépség istennőjéről elnevezett bolygó kutatását jelentette be az Európai Űrügynökség, az ESA. Az új EnVision nevű szonda 2030-tól fogja vizsgálni a Vénuszt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az űrjármű „egységes képet” fog adni az égitestről. Feladata az lesz, hogy megvizsgálja, miért formálódott ennyire eltérően a Föld és a Vénusz.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#BreakingNews: #EnVision will be ESA’s next #Venus orbiter, providing a comprehensive view of the planet, from its inner core to upper atmosphere, to determine how and why Venus and Earth evolved so differently 👉 https://t.co/MDfbWDkUi3

A Föld és a Vénusz nagyjából azonos méretű és összetételű, a Vénusz azonban lakhatatlan.

Az űrügynökség legutóbbi, 2005 és 2014 közötti missziója a bolygó mérgező légkörének vizsgálatát szolgálta.

A Vénuszon a hőmérséklet elérheti akár az 500 Celsius-fokot is. A légkör szinte kizárólag szén-dioxidból áll és erőteljes üvegházhatást generál.

A Vénusz többek között a Földtől való viszonylag kis távolsága miatt érdekli a csillagászokat. Egyes szakemberek

megtestesült figyelmeztetésként tekintenek a bolygóra, amely szerintük azt szemlélteti, milyen barátságtalanná válhat a Föld a klímaváltozás előrehaladtával.

Egy hete az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két új Vénusz-misszió indítását jelentette be: a DaVinci és a Veritas 2028 és 2030 között indulnak útnak a tervek szerint.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!