Egyre gyakoribb támadások

2021.08.26. 14:37

„Alapvető nemzetbiztonsági kihívás” a kiberbiztonság ügye, mondja Biden

Kihívást jelent az Egyesült Államok számára – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, mielőtt kormánya tagjaival, valamint vezető technológiai és pénzügyi vállalatok vezetőivel tárgyalt a Fehér Házban.

(FILES) In this file photo US President Joe Biden speaks in the East Room of the White House in Washington, DC, on August 12, 2021. - President Joe Biden will break his silence on August 16, 2021 on the US fiasco in Afghanistan with an address to the nation from the White House, as a lightning Taliban victory sent the Democrat's domestic political fortunes reeling. Cutting short his planned vacation, Biden will return to Washington from the Camp David presidential residence and "will deliver remarks on Afghanistan" in the White House's East Room, a statement said. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mandel Ngan

„A valóság az, hogy meghatározó infrastruktúránk nagy részét a magánszektor birtokolja és üzemelteti, és a szövetségi kormány nem képes egyedül megbirkózni ezzel a kihívással”

– fogalmazott Biden. „Ma azért hívtam meg önöket, mert hiszek abban, hogy önöknek megvan az erejük, a képességük és az elkötelezettségük, hogy emeljék a kiberbiztonság szintjét” – tette hozzá az elnök.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban egyre gyakoribbak a kibertámadások, amelyekkel a bűnözők akár több millió dollárt is kizsarolhatnak a nagyvállalatoktól. A hackercsoportok nem ritkán állami intézményeket támadnak meg, bizalmas információkhoz juthatnak.

Az amerikai sajtó legutóbb szombaton számolt be arról, hogy kibertámadás érte az amerikai külügyminisztériumot.

Egyelőre nem tudni, mikor fedezték fel a behatolást, amely nagy valószínűséggel néhány héttel ezelőtt történt.

A szerdai találkozón részt vett Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója és Sundar Pichai, a Google anyavállalata, az Alphabet részvénytársaság vezérigazgatója, valamint az IBM és a Microsoft vezetői is.

A pénzügyi szektort többek között a Bank of America és a JPMorgan Chase vezetői képviselték. A kormány részéről Biden elnökön kívül jelen volt Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter is.

Joe Biden a szerdai találkozón emlékeztetett a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott júniusi csúcstalálkozóra, amelyen kijelentette, határozottan elvárja Oroszországtól, hogy tegyen lépéseket a zsarolóvírust használó bűnözők megfékezésére, mert

„(az orosz hatóságok) tudják, hogy hol vannak és kik azok”.

A Fehér Házban folytatott megbeszélések után az Amazon sajtóközleményben közölte, hogy ingyenesen hozzáférhetővé teszi kiberbiztonsági képzését, és többlépcsős hitelesítő eszközöket biztosít a számítástechnikai ügyfelei számára.

Mindkét kezdeményezés októberben indul, célja, hogy „segítsen megvédeni a szervezeteket és a magánszemélyeket a növekvő kiberbiztonsági veszélyektől” – áll a közleményben.

A Microsoft közölte, hogy öt év alatt 20 milliárd dollárt – azaz a mostani ráfordítása négyszeresét –költi majd kiberbiztonságra. Ezen kívül felajánlotta, hogy 150 millió dollár értékben segíti a szövetségi, tagállami és helyi önkormányzatokat, hogy naprakészen tarthassák biztonsági rendszereiket.

Borítóképünkön Joe Biden amerikai elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!