Nem bonyolult, de menő

2019.07.31. 06:00

A TikTok saját okostelefont ad a rajongóinak

A legfiatalabbak igen egyszerű, ám annál diadalmasabb alkalmazásának tulajdonosa váratlan sikerét merészen befekteti a mobil bizniszbe.

Talán a programot pihent pillanatukban kiagyaló megalkotói sem tudják, mitől is terjedt el a TikTok futótűzként, de tény: a világon egymilliárdnál többen töltötték le, százmillió fölött – hazánkban több százezren – használják.

A TikTok 15 másodperces videók készítéséből és megosztásából áll.

Idézzük az Androidra és iPhone-ra is telepíthető program saját leírását. A Tiktok „az időnek az a része, amelyben nem kell jól viselkedni.”

Még a Facebook cuki nyuszikái és csúszdázó pandái is intellektuális teljesítménynek tűnnek a TikTok videókhoz képest.

Miért is ne csinálnának saját okostelefont?

A korábbi kiszivárogtatásokat megerősítve a TikTok tulajdonosa, a ByteDance közölte a Reuters tudósítójával, hogy a Smartisan kínai gyártóval összefogva saját mobilt készít.

A robbanásszerűen növekvő cég állítólag egy másik szoftver, zenei streaming szolgáltatás bevezetése előtt áll: az is, meg a TikTok is előtelepítve lesz majd a telefonjaikon.

Eddig már több szolgáltatónak beletört a bicskája a saját telefon fejlesztésébe.

Nem sikerült az Amazon Fire értékesítése a világ egyik legnagyobb vállalatának, az Amazonnak – 170 millió dollárt buktak vele –, s a Facebook szintén csúfosan elhasalt a dologgal, mikor a HTC-vel együttműködve erre a piacra is be akart könyökölni.

Bár ezeket a történeteket a ByteDance nyilván nagyon jól tudja.

Rövid múltjukban már szerepel egy nagy botrány

Mégpedig adatvédelmi botrány, a Facebookhoz hasonlóan. A közösségi portáltól eltérően itt elsősorban kiskorúak voltak érintettek.

Idén márciusban derült ki, hogy a TikTok tulajdonosának elődje, a 2017-ben felvásárolt Musical.ly 13 éves kor alatti gyermekektől illegálisan gyűjtött személyes adatokat, neveket, e-maileket, lakcímeket.

A pedofilok is gyakran megtalálták,

s többek között meztelenkedésre igyekezték rábírni a gyerekeket.

A US Federal Trade Commission (FTC, Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága) a TikTokot a gyermekek magánéletének megsértése miatt 5,7 millió dollárra bírságolta.

Számos alkalommal kiderült, hogy felnőttek a Musical.ly alkalmazáson keresztül próbálnak kapcsolatba lépni a gyerekekkel – mondta ki az FTC. Ráadásul egészen 2016 októberéig az alkalmazás

megmutatta 50 mérföldes sugarú körön belül a felhasználók pontos helyzetét.

A TikTok app üzemeltetőjét kötelezték, vegye le az összes 13 év alatti gyermek által megosztott videót.

Az immáron saját mobil készítését bejelentő TikTok-tulajdonos akkor nyilatkozatot tett közzé, melyben közölte, „elkötelezett a felhasználók érdekeit szolgáló intézkedések meghozatalában”, beleértve a gyerekek védelmét szolgáló eszközöket is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!