Megoldás az átalakulásra

2020.06.11. 12:53

A szoftveres vezérlés segíti leginkább a cégek gyors átállását

A vállalatoknak késznek kell állniuk arra, hogy gyorsan reagáljanak a piaci változásokra, és ehhez olyan informatikai háttérre van szükségük, ami hatékonyan támogatja ezt.

Forrás: Shutterstock

Napjainkban a vállalatok a világszerte korábban nem tapasztalt kihívásokkal szembesülnek. A járványhelyzet még inkább felerősítette azokat a jelenségeket, amelyek már korábban is jelentősen befolyásolták a cégek működését: a fogyasztói igények gyors átalakulása, a technológia rohamléptékű fejlődése, a kiéleződött piaci verseny. A szervezetek ezért már a COVID-19 megjelenése előtt is arra törekedtek, hogy digitális alapokra helyezzék működésüket, hogy jobban követhessék a változásokat.

A világjárvány hatásai miatt azonban a korábbi gyakorlatok felülírása ma már szükségszerű, a cégek tehát nem halogathatják tovább az átalakulást.

Sok elvárás, kevés forrás

Az agilis működés megteremtéséhez az egyik legnagyobb nyomás az informatikai vezetőkre nehezedik. Az ő felelősségük ugyanis, hogy olyan rendszereket alakítsanak ki, amelyek támogatják a cégeket ebben, és úgy fejlesszék az infrastruktúrát, hogy az rövid idő alatt kézzelfogható eredményeket hozzon. Mindehhez azonban csupán korlátozott források állnak rendelkezésükre.

A SUSE friss felmérése szerint az informatikai vezetők 80 százaléka úgy véli, az innovációs célok eléréséhez elengedhetetlen lenne az adatközpontjaik optimalizálása. Ugyanakkor 68 százalékuk úgy látja, hogy

a költségvetés nem áll arányban az átalakulással kapcsolatos elvárásokkal.

Ezt az ellentmondást oldhatja fel a szoftveralapú infrastruktúra. A kutatásban megkérdezettek 95 százaléka gondolja azt, hogy az ilyen rendszerek képesek megfelelően támogatni az átalakítási törekvéseket.

Gyorsabb és egyszerűbb

A szoftveresen vezérelt infrastruktúrák (SDI) a szoftveres innovációra fókuszálnak, elkülönítve a hardvert a platformon futó alkalmazásoktól, ezáltal jobban kiszolgálják a modern, dinamikus applikációk igényeit.

Az IT-vezetők 65 százaléka szerint hasznos, hogy segítségükkel gyorsabban tudják kiosztani az informatikai erőforrásokat, 60 százalékuk esetében pedig fontos előny az adatközpont kezelésének egyszerűsítése is. A további pozitívumok között szerepel, hogy az SDI megkönnyíti a modern informatikai módszerek, például a DevOps és a hibrid felhők alkalmazását (54%), jól skálázható az aktuális igényeknek megfelelően (48%), nincs szükség költséges tréningekre a bevezetéséhez és üzemeltetéséhez (40%), továbbá értékes időt és energiát szabadít fel az informatikai részlegeknél, amit a szakemberek fontosabb feladatokra fordíthatnak (37%).

Lépésről lépésre

Természetesen hosszú és összetett folyamat, ha egy meglévő, folyamatosan működésben lévő infrastruktúrát kell átállítani a szoftveralapú működésre. Szakértők azt javasolják, hogy a szervezetek a tárolással kezdjék a modernizálást.

Egy olyan szoftveresen vezérelt tárolási rendszer, mint például a SUSE Enterprise Storage elkülöníti a tároláskezelést és tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől, így lehetővé teszi a cégek számára, hogy általánosan elérhető és megfizethető szerverek és lemezmeghajtók használatával építsenek ki tárolási rendszert. Az eszköz gyakorlatilag korlátlanul skálázható terrabájtos szinttől akár petabájtosig, és leállás nélkül teszi lehetővé a rendszer bővítését új tárolókkal. Ezáltal folyamatosan alakítható a vállalatok igényeihez.

A felmérésből kiderül, hogy a vállalatok 43 százaléka már használ valamilyen szoftveralapú tárolási megoldást, illetve 27 százalékuk egy, 12 százalékuk pedig két éven belül tervezi a bevezetését.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!