Ország-világ

2020.08.14. 15:04

A marsi űrexpedíció helikoptere az űrben töltötte fel az akkuját

Az első marsi légi járművet követhetik majd az embert szállító helikopterek.

Forrás: Shutterstock

Mint beszámoltunk róla, július 30-án elindult a NASA űrrakétája a Marsra, s várhatóan február 18-án fog landolni a vörös bolygó felszínén. Ott fog kutatni az élet jelei után a Perseverance (Állhatatosság) rover, azaz Mars-járó, s vele az Ingenuity (Találékonyság) nevű helikopter.

Fotó: NASA

Az Ingenuity mondhatni találékonyan járt el:

sikerült az űrben feltölteni az akkumulátorait.

Analizálták a hat lítium-ion akkumulátorát, s 35 százalékos töltöttségre hozták: azért nem magasabbra, mert az alacsonyabb szint kedvezőbb a hosszú utazás alatt.

Mérföldkőnek számít ez a próba.

Az Ingenuity a Perseverance bal és középső kereke között, még a Földön
Fotó: NASA/JPL-Caltech

A kétkilós helikopter jelenleg a Perseverance „hasa” alatt bújik. Mikor a szonda leszáll a vörös bolygón, az Ingenuity helikopternek már egyedül kell megbirkóznia a hideg marsi éjszakákkal.

Úgy tűnik, az Ingenuity kibírja az űr zord környezetét, s így a kutatók megkísérelhetik majd vele az első kísérleti tesztrepülést a távoli bolygón. Ha sikerül a küldetés, akkor a leendő emberi missziók a légi közlekedést is igénybe vehetik a Marson.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!