Járvány

2020.03.11. 14:45

A járvány miatt Ferenc pápa csak virtuális audienciát tartott (videó)

Ferenc pápa a koronavírus-járvány okán szerdán csupán virtuális audienciát tartott, amelyet egyenes adásban közvetített az olasz köztévé, és amelyet az interneten is élőben lehetett követni.

People watch a screen live-broadcasting Pope Francis' Sunday Angelus prayer on St. Peter's Square at the Vatican on March 8, 2020, after millions of people were placed under forced quarantine in northern Italy as the government approved drastic measures in an attempt to halt the spread of the COVID-19 outbreak, caused by the novel coronavirus that is sweeping the globe. - On top of the forced quarantine of 15 million people in vast areas of northern Italy until April 3, the government has also closed schools, nightclubs and casinos throughout the country, according to the text of the decree published on the government website. With more than 230 fatalities, Italy has recorded the most deaths from the COVID-19 disease of any country outside China, where the outbreak began in December.

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

A pápának ez volt az első ilyen „távközléses” megnyilatkozása. Ferenc többnyire a Szent Péter téren tart általános audienciát, amely tízezreket vonz.

Ezúttal üres volt a tér, mivel a Vatikán is tartja magát a ragály terjedése ellen hozott karanténhoz és egyéb intézkedésekhez, így a tömegrendezvények elnapolásához.

Ferenc rögtönzött mondandójában mindenekelőtt megköszönte az egészségügyi dolgozók kitartó munkáját, tolmácsolta együttérzését a járvány betegeivel, de kitért arra is, hogy a világ ne feledkezzen a szíriai menekültek sanyarú helyzetéről a török-görög határon.

A pápa tíz pap társaságában – akik közül többen más nyelveken tolmácsolták szavait – a pápai könyvtárban ülve beszélt.

A 83 esztendős Ferenc pápa keddi reggeli vatikáni miséjén ugyanakkor azt kérte a papoktól, hogy „legyenek bátrak”, és látogassák meg az új koronavírussal megfertőződött betegeket.

Olaszországot sújtja Kína után a leginkább a ragály: kedd estére már 631 halottja volt a járványnak, a bizonyítottan a kórtól fertőzöttek száma pedig tízezer fölé emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!