Most ettől pezseg az internet

2019.03.22. 06:00

A Google megcsinálja azt a játékot, amit még senki

A saját, akár gyenge számítógépünk csak egy kliens lesz, amely valójában egy távoli, gyors szerveren működik. Mintha csak egy ablak lenne a gyors gépre.

Számos kérdés még nyitva maradt, de ha csak azt összegezzük röviden, amit a Game Developers Conference-en a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai bejelentett, akkor minden túlzás nélkül kijelenthető, a számítógépes játékok jövőjét hozzák létre.

A Stadia nevet kapott új platformról van szó.

A Stadia a stadionokra utal: a Google úgy gondolja, hogy a sportcsarnokok mintájára virtuális stadiont épít,

olyat, amin bárki, bárhol, bármilyen eszközzel játszhat, nem lesz többé szükség drága gépre vagy konzolra.

Csupán a Google Chrome böngészőjére lesz szükség, s lehet játszani okostelefonon, tableten, számítógépen, tévén, bármin. (Azért a Google jó szívvel ajánlja a saját kontrollerét.)

Sőt, a játék, amit elkezdünk játszani az okostelefonon, hazaérve zökkenőmentesen folytatható lesz a tévén, vagy a laptopon. Persze az egészet összeláncolják a Youtube-bal, s a megfelelő videók végén lesz egy Play gomb, s már mehet is a játék.

Ez nem valami elrugaszkodott, merész látomás a jövőről,

a Stadia felhőfolyam-szolgáltatás még idén elindul

az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Európában (konkrét országokat nem soroltak fel).

A Google jól ki tudja majd használni a népszerűsítésben, eladásban a YouTube-ot. A játékosok megszokták, hogy valós idejű internetes platformokon játszanak, amelyeken jelen időben játszani és beszélgetni tudnak, egyfajta közösségeket alkotnak.

És ez óriási üzlet: például a népszerű Fortnite videójátéknak 125 millió felhasználója van. A tulajdonos Epic Games értéke az egekbe (egészen pontosan 15 milliárd dollárra) ment, s az évet 3 milliárd dolláros nyereséggel zárta.

Borítókép: illusztráció – Fortnite, Epic Games

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!