Tippek-trükkök

2020.01.24. 07:20

4 + 1 ok, amiért csigalassúsággal tölt a mobil

Márkától függetlenül előbb vagy utóbb jelentkezhet a bosszantó jelenség minden telefonon. Nézzük a lehetséges hibákat!

Forrás: Shutterstock

1. A kábel

Leggyakrabban a töltőkábellel van baj, először azt vizsgáljuk meg. A sok hajlításban, csavarodásban, áthúzott széklábak nyomán a szál szakadt lehet, az érintkezők pedig általában hamar elpiszkolódnak.

A minőségi(bb) kábelek rézből, az olcsóbbak alumíniumból vagy más, gyengébb minőségű anyagból készülnek. Ha túl lazán csatlakozik a töltőkábel a mobil aljzatába, feltétlen próbálkozzunk kábelcserével.

2. Az áramforrás

Nem mindegy, honnét kapja a töltést a telefon. Ha az USB kábelt laptopba, számítógépbe dugjuk, a töltés igen lassú lesz. Hasonlóképpen, az évek óta divatos Qi vezeték nélküli töltők inkább látványosak, mint hasznosak: mutatós megoldásuk energiapazarló és lassú.

A mai napig a fali csatlakozó az igazi.

3. A hálózati adapter

Sokféle adapterrel lehet pumpálni a szuflát a mobilba, de tűzbiztonsági és gyorsasági szempontból egyaránt a gyári töltő a legjobb.

Legfeljebb akkor lehet kísérletezni utángyártott, vagy nevesebb harmadik fél által előállított, valamivel olcsóbb adapterrel – ha gondosan elolvastuk az eredeti töltő leírásában az apróbetűs részeket, s a kütyü megfelel a gyári készülék minden paraméterének.

4. Elöregedett telefon

Sajnáljuk, de igaz: mondjuk egy Samsung Galaxy S5-ös ma már természetesen lassan tölt. Ennyi idő alatt az akku kapacitása leromlik és persze sem gyorstöltő, sem turbótöltő nincs hozzá.

A legtöbb mai telefon akár 10 perc gyorstöltéssel négyórányi üzemidőt ad a mobilnak.

Legalább egy előnye van a régi gyártású telefonoknak: különösebb nehézség nélkül ki lehet házilag cserélni az akkumulátorukat.

+ 1. Mi magunk

A töltés közbeni használat akár balesetveszélyes is lehet, ráadásul majdnem azonos tempóban is merítheti a gyöngélkedő akkut, mint amennyit a töltő képes csepegtetni bele. Gyorsabb töltéshez ki kell kapcsolni a wifit, Bluetooth-t, adatforgalmat, bár legjobb repülő módba tenni, vagy teljesen kikapcsolni a mobilt.

Ha nagyon számít, hogy hamar tartalék szuflához jusson a készülék, vegyük le a kezünket róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!