Digitália

2022.11.08. 06:00

Így lehet eltüntetni a nyilvánosságra került telefonszámunkat

Ki hinné? A Meta, vagyis a Facebook, az Instagram, a Messenger valószínűleg rendelkezik a telefonszámunkkal, még akkor is, ha nincs Facebook-fiókunk. A szálak messzire vezetnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ihor Sulyatytskyy

Előhalászott a Business Insider a Facebook súgójából egy alaposan elrejtett eszközt, ami ugyan már régebben ott van, de olyan mélyre ásták el, hogy szinte senki sem tud róla.

Mint kiderítették, a Facebook szinte biztosan rendelkezik a telefonszámunkkal és e-mail címünkkel, még akkor is, ha soha nem adtuk meg azokat. Ez például úgy lehetséges, hogy valamelyik ismerős megosztotta a címjegyzékét a Facebookkal, s köztük voltak a mi adataink is. Engedélyt ugyan soha nem adtunk erre, de attól még ott vannak.

Ellenőrizhető, hogy a Facebook tudja-e a telefonszámunkat, e-mail címünket, s törölhetjük is a nyilvántartásából ezeket.

A lehetőség egy zavarosan fogalmazott, nehezen megtalálható oldalon érhető el: vajon kik írják a Facebook/Meta súgószövegeit? Vagy úgy el akarja rejteni a cég a kénytelen-kelletlen elkészített adatvédelmi eszközeit, hogy senki se találja meg?  

 

Mert semmi nem utal az eldugott súgóoldalon arra, hogy ez egy adatvédelmi eszköz, hiszen a címe így hangzik „Tájékoztatás azok számára, akik nem használják a Meta termékeit”.

Azért csak kattintsunk, erre van a megoldás.

Itt kell legörgetni a „Hogyan gyakorolhatják a Nem felhasználók az érintettként őket illető jogokat?” bekezdésig, amelynek az alján ott egy link, ezzel a címmel: „Ha a téged megillető jogokkal kapcsolatos kérdésed van, kattints ide”. Ebből a fogalmazásból ugyan sohasem találnánk ki, de végre elvezet a keresett helyre.

 

És kattintás után csakugyan eljutunk az oldalra, ahol az ablakba írva a telefonszámunkat, a Facebook/Meta/Messenger/Instagram kikeresi, hogy benne van-e a nyilvántartásukban.

 

Mi is azt találtuk, hogy bár soha nem adtunk meg telefonszámot, e-mail címet a Metának és közösségi oldalainak, az adatainkat tudja…

 

Itt lehet végre letörölni az adatainkat.

 

Mindez csak egy csepp a tengerben

A közösségi óriásvállalat éveken át arra kérte a regisztráló felhasználóit, hogy osszák meg névjegyzéküket azzal a céllal, hogy segít barátokat találni. Ennek nem kívánt mellékhatása, hogy a Meta, amelynek közösségi alkalmazásai napi 3 milliárd felhasználót tudnak magukénak,

hihetetlen méretű személyes adatbázist birtokolnak olyan emberek adataival is, akik soha nem regisztráltak náluk fiókot, és nem engedték meg az információik megosztását.

Az imént bemutatott eszköz legalább részben enyhíti a helyzetet, hiszen a regisztráltak törölhetik címüket a Meta adatbázisaiból, de mi lesz azoknak az adatvédelmével, akik nem is vették igénybe a Meta és alkalmazásai szolgáltatásait?

És ez még valóban csak csepp a tengerben: adatvédelmi szakértők azt mondták az Insidernek, hogy a telefonszám és az e-mail cím nyilvántartása semmi ahhoz képest, amit a Meta tud rólunk – függetlenül attól, hogy használjuk-e a Facebookot és társait, vagy sem.

Például a Meta információkat gyűjt be a Pixel-kód segítségével arról, hogy az emberek mit csinálnak az alkalmazásaikon kívül! A nyomkövető pixel-kód egy apró kódrészlet, amely beleolvad a webhelyekbe, az e-mailekbe, hogy észlelje a webhely látogatóit vagy az e-maileket megnyitókat. Ez lehetővé teszi az üzemeltetőknek, hogy információkat gyűjtsenek a webhely közönségéről, beleértve az IP-címüket, hogy milyen oldalakat böngésznek, milyen gombokra kattintanak, milyen operációs rendszert használnak és így tovább.

Többek között így alakulhattak ki az árnyékprofilok – a sohasem regisztráltak, de mégis nyilvántartottak – hatalmas adatbázisai.

„Már a Facebook felemelkedésekor hallottunk az árnyékprofilokról”– mondta az Insidernek Heather Burns, az „Understanding Privacy” című könyv szerzője. „A Facebook egyfajta profilt vezet mindenkiről, még ha nem is volt Facebook-fiókja. Olyan adatokból áll, amiket például a Facebook Pixel szed össze.

„Ha valaki Facebook-fiókot nyit, s nem változtatja meg a beállítást, alapértelmezés szerint engedélyezve van a névjegyzékének megosztása a Facebookkal.” – tette hozzá. „A többség ezt engedi, pedig nem akarja megsérteni mások magánszféráját. Ilyenkor vigyázatlanul átadja a közösségi óriásvállalatnak mások adatait. Ami aztán bekerül az árnyékprofilok adatbázisába.”

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a 2018-as kongresszusi meghallgatások során úgy nyilatkozott, nem ismeri az „árnyékprofilok” kifejezést, de elismerte, hogy a cég azokról is gyűjt adatokat, akik nem is felhasználói.

Burns azt mondja, hogy soha nem regisztrált a Meta tulajdonában lévő semmilyen szolgáltatásra, de a cég ismeri az e-mail címét és telefonszámát.

„Mindent tudnak, holott még nem volt fiókom" - mondta. „Nem hiszem, hogy bárki rosszindulatúan feltöltötte volna az adataimat a Facebookra, egyszerűen szerepeltem a címjegyzékében."

Az „Understanding Privacy” szerzője kedvező fordulatnak tartja, hogy az óriásvállalat most lehetővé teszi telefonszámunk és e-mail címünk törlését az adatbázisaiból, de felhívja a figyelmet arra, hogy ez mindössze két adat az adatállományukból.

De miért éppen most?

A Meta nem volt hajlandó válaszolni az Insider azon kérdésére, hogy miért vezette be ezt az új eszközt, és miért éppen idén?

Mind Burns, mind Eerke Boiten, a De Montfort Egyetem kiberbiztonsági professzora úgy vélekedik, hogy jó előre, védekezésként építették be ezt az adattörlő eszközt.

„Például a Messenger alkalmazás telepítése során az összes névjegy kiszivárog, ami tagadhatatlanul megsérti a magánéletet” – mondja Boiten. – „De mostantól, ha valaki ezt elpanaszolja, a Meta azt válaszolja, hogy helyre lehet hozni a dolgot, van is erre egy beépített eszköz erre a Facebookban.”

A másik ok Boiten professzor szerint a Facebook által 2014-ben felvásárolt WhatsApp lehet. Ennek az applikációnak az alapvető üzenetküldési funkciója azon alapul, hogy az emberek feltöltik kapcsolati adataikat az alkalmazásba. 2014 óta megy a harc azon, hogy a Meta képes-e összekapcsolni a WhatsApp-on keresztül felszívott adatokat a többi alkalmazásaival.

Burns azt mondja, ez az eszköz a felelősség áthárításának az eszköze: „begyűjtik az adatainkat, aztán ránk mutatnak, hogy hiszen módunkban áll eltávolítani azokat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!