Digitália

2022.11.23. 06:00

Engedélyt kapott a sejttenyésztéssel gyártott „csirke”

Ez a csirke sohasem kapirgált, sőt, soha nem is volt csirke: őssejtekből, laboratóriumban állt elő acéltartályokban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gearstd

Laboratóriumban csúcstechnológiával létrehozott „húst” most először engedélyeztek emberi fogyasztásra. Az amerikai szabályozó hatóság szerint a termesztett csirke biztonságos.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) „gondos értékelés” után jóváhagyta a sejttenyésztett csirkék előállítását.

A csirkét sohasem látott húst a kaliforniai Upside Foods cég acéltartályokban gyártja élő állatokból gyűjtött őssejtekből. Az FDA döntése megnyitja az utat a cég számára, hogy megkezdje a laboratóriumban termesztett csirketermékek amerikai értékesítését – már csak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának jóváhagyására van szükségük, s a termék bekerülhet az éttermi menükbe.

„A világ élelmezési forradalmat él át, és az [FDA] elkötelezett amellett, hogy támogassa az innovációt az élelmiszer-ellátásban” – áll az FDA közleményében. – „Az ügynökség értékelte az Upside Foods által benyújtott információkat a tenyésztett csirkesejtekből készült élelmiszereikről.”

A cég alapítója és vezérigazgatója, Uma Valeti elmondta: „Az Upside-ot egy szkeptikusokkal teli világ közepette indítottuk el. Ma ismét történelmet írunk, mert miénk az első vállalat, amelyik FDA jóváhagyást kapott.”

Már több élelmiszeripari cég próbálkozott hasonló termékek kifejlesztésével, amelyek jelentősen csökkenthetnék a szén-dioxid-kibocsátást és vízmegtakarítást eredményeznének, valamint értékes földeket szabadítanának fel a természet számára.

Tudósok szerint a bolygónk biológiájára nehezedő nyomás több mint 80%-kal csökkenhetne, ha ilyen élelmiszereket is bevonnánk a táplálkozásunkba. Szalonnát akarnak termeszteni laboratóriumokban, valamint vizsgálják, hogy termeszthető-e hús az űrben.

Az Upside Foods versenytársa, az Eat Just startup még 2020 -ban Szingapúrban elsőként kapott engedélyt mesterséges „tiszta hús” készítésére. Ezt állati izomsejtekből készítik laboratóriumban.

Az ágazat két legnagyobb vállalata az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és az Impossible Foods. Növényi alapú Impossible Burgerüket 2016-ban indították útjára, és azóta egyre népszerűbb lett. Ennek eredményeként a cég együttműködési megállapodást kötött a Burger Kinggel, s termékük, az Impossible Whoppers már a legtöbb amerikai üzlet étlapján szerepel.

A konkurenciával szemben a most engedélyt kapott Upside Foods nem növényi alapú húsutánzatokat, nem vegán alternatívákat állít elő:

húsuk valódi hús, ami állati sejtekből készül bioreaktorokban, megkímélve az állatok életét.

De míg sejtszinten a hús ugyanaz lehet, a vásárlók biztosan észreveszik majd az árkülönbséget. Egyelőre a hústermesztés ugyanis rendkívül költséges folyamat, így jóváhagyástól függetlenül még eltarthat egy ideig, amíg a helyi élelmiszerboltok polcaira kerülnek ilyen termékek.

Hogy a lelkes, vállalkozó kedvű fogyasztók kipróbálhassák a laboratóriumi húst, az Upside már tavaly bejelentette együttműködését a Michelin-csillagos séffel, Dominique Crenn-nel, hogy egyes előkelő éttermekben a vendégek megkóstolhassák az új húst.

„A kezdeti szakaszban a szakácsokon keresztül szeretnénk eljuttatni az emberekhez” – mondta Uma Valeti vezérigazgató a Wirednek. – „A szakácsok lelkesedése nagyon nagy dolog számunkra. A legjobb partnerekkel akarunk együtt dolgozni, akik tudnak jól főzni, és visszajelzést adnak majd arról, hogy mit tudnánk jobban csinálni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!