Digitália

2022.10.14. 06:00

Megérkezett Magyarországra az első okos vadriasztó

Ha mégis baleseteznénk, 1 milliót is kaphatunk kárpótlásul.

Forrás: VIONN GO

Magyarországon a hivatalos statisztikáknál jóval több, évente 40 ezer vadgázolás történhet, a balesetekkel járó személyi sérülések és gazdasági károk jelentősek. Ezt a számot hivatott csökkenteni a VIONN GO, az első okos vadriasztó, ami a gépjármű alvázára rögzítve a beépített hangszórónak köszönhetően jelzi érkezésünket az állatvilágnak.

A pénzvisszafizetési garanciával kínált riasztó már hazánkban is elérhető.

A vadgázolás valós veszélyt jelent az utakon nemcsak tavasszal és nyáron, amikor rengeteg állat hagyja el a megszokott környezetét párzási ösztöne miatt, hanem ősszel és télen is. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint leggyakrabban őzeket gázolnak el az autósok, de sok mezei nyúl és fácán is áldozatául eshet ilyen baleseteknek.

Forrás: VIONN GO

Az úttestre kiugró állatok ellen sokáig nem volt igazi megoldás, ez

a digitális vadriasztó viszont speciális technológiájának köszönhetően nyújt az eddigieknél nagyobb biztonságot.

A VIONN GO egy 6 x 6 centi széles, 2 centi vastag műanyag dobozba rejtett kütyü, amit a kocsi frontrészén, lökhárítón, alvázon, hűtőrácson kell elhelyezni. Mivel igényesen kivitelezett, nem rontja le az autó elejének kinézetét. A kiszemelt felületet a mellékelt tisztítókendővel kell letörölni, a VIONN-t a hátlapján található gombbal egyetlen egyszer aktiválni – többet nem kell foglalkozni vele, készen is van, mintegy két évig működik.

Forrás: VIONN GO

Az első okos vadriasztóban beépített mozgásérzékelő figyeli az autó mozgását és az eszköz induláskor automatikusan bekapcsolódik, hogy menet közben a szintén beépített hangszórónak köszönhetően jelezze érkezésünket az állatvilágnak. Az innováció lényege, hogy a szélenergiával működő termékekkel ellentétben alacsonyabb sebességen is bekapcsol.

A készülék a gyártó által kifejlesztett hangfrekvenciát bocsát ki, ami már az autó érkezése előtt zavaróan hat a vadakra, ezért távol maradnak a hang forrásától. A gyártó szerint minden körülmény között állja a sarat: mivel évszakálló, biztonságban utazhatunk vele az év 365 napján.

Minden eszközt egyedi hologramos azonosítóval láttak el, ezt kell vásárlás után regisztrálni a honlapon.

A termék belső energiaforrással működik, amire a gyártó két év garanciát vállal. Nehéz tesztelni az ilyesmit, hiszen bonyolult megállapítani, hogy a vad azért nem téved elénk, mert szerencsénk volt, vagy mert a kütyü csakugyan elriasztotta.

Megnyugtató viszont, hogy a cég annyira bízik a termékében, hogy két éven keresztül pénzvisszafizetési garanciát vállal egymillió forintig vadgázolás esetén.

Az összeghatárt vadkárral kapcsolatos tanulmányok figyelembe vételével állapították meg.

Egy mégis bekövetkezett vad által okozott baleset esetén a keletkezett kárt öt munkanapon belül megtérítik ügyfeleiknek. Hazánkban 24 órás ügyfélszolgálatot működtetnek, s a felszerelés során pedig technikai tanácsadással állnak a vásárlóik rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!