Digitália

2022.10.31. 06:00

Ingyenes az e-mail? Megmutatjuk, mivel fizet érte

Aki eddig ingyenesnek hitte, megdöbben, ha megtudja, mivel fizet érte. A magánadataival.

Forrás: Shutterstock

Fotó: metka

Milyen kényelmes, ha egy szolgáltatás annyira készséges, hogy akár leválogatja mondjuk a lefoglalt repülőjegyeket a postaládánkból, és azt is felajánlja, hogy automatikusan hozzáadja őket a naptárunkhoz. Bár ez kényelmes, kényelmetlenül érezheti magát aki megtudja, hogy üzeneteit elemzik.

Adatainkat leginkább arra használják, hogy más, harmadik felekkel osztják meg, vagy akár eladják, hogy azok az internetes érdeklődésünk alapján minél pontosabb hirdetésekkel célozzanak meg bennünket. Böngészési szokásaink nyomon követnek a különböző webhelyeken, azokon is, amelyeken nem szeretnénk, hogy lássanak, s közben a cégek egyre teljesebb profilt készítenek rólunk.

Hogy a repülőjegyes példánál maradjunk, megtörtént, hogy egy árösszehasonlító oldal magasabb árat mutatott annak, aki már többször keresett egy konkrét úticélra repülőjegyet: az árak mondhatni dinamikusan változtak az érdeklődésének megfelelően. Minap derült ki a Google belső levelezése nyomán, hogy a cég alkalmazottait is zavarja, hogy mennyire megtévesztő a Chrome inkognitó módjának az elnevezése is:

a böngésző ugyanis csak a családtagok, kollégák elől rejti el, hogy mit csináltunk a böngészőben: minden adatunkat elmentik ugyanúgy a tartózkodási helyünktől kezdve az IP-címünkön át az összes netezésünk nyomáig.

Némi – nem sok – lehetőségünk van arra, hogy befolyásoljuk, e-mail szolgáltatónk milyen adatainkat használhatja fel eladásra.

Gmail

A Google elsősorban a Gmail segítségével figyeli vásárlásainkat, utazásainkat, számláinkat és egyebeinket, amelyeket mind a levelezésünkben tekinthet meg.

Ha meg akarjuk tudni, hogy a Google egészen pontosan milyen információkkal rendelkezik rólunk, akkor ide kattintva, először is felhasználónevünkkel, jelszavunkkal jelentkezzünk be személyes fiókunkba. Itt, az Adatvédelem és személyre szabás oldal bugyraiból tárulnak elő az igénybe vett szolgáltatások és az adataink.

A panelen előkerülnek „A fiókjához hozzáféréssel rendelkező alkalmazások” – érdemes rendet vágni közöttük. A beállításokban be- és kikapcsolhatóak az internetes tevékenység, a helyelőzmények, a YouTube előzmények és a hirdetések személyre szabásának engedélyei.

A Gmail Beállítások > Általános menüpontban görgessünk le „Az intelligens funkciók és a személyre szabás bekapcsolása”, valamint „Az okos funkciók és a személyre szabás bekapcsolása más Google-termékekben” részhez. Kapcsoljuk ki ezeket, ha azt szeretnénk, hogy a Google ne kövesse nyomon csomagjainkat, utazásainkat, eseményeinket, éttermi foglalásainkat és így tovább.

Yahoo levelezés

A Yahoo anyavállalata, a Verizon adatvédelmi szabályzata szerint a Yahoo Mail megosztja kulcsszavainkat, csomagjainkat és termék-azonosítószámainkat harmadik felekkel, „hogy javítsa a felhasználói élményt, és személyre szabja hirdetéseit és tartalmait”.

A Verizon adatvédelmi irányítópult oldalán lehet megtekinteni, hogy az egyes cégek, márkák hogyan használják fel adatainkat. Itt, az adatvédelmi beállítások szakaszban szabályozhatjuk, hogy mit szeretnénk megosztani magunkról, rendelkezni például a személyre szabott hirdetésekről, a tartózkodási helyünkról és a keresési előzményeinkről. Ezt az opciót a Yahoo Mail beállításain keresztül is el lehet érni.

Outlook

A Microsoft a minap, októberben jelentette be, hogy az adatgyűjtés két kategóriába sorolható: kötelező vagy opcionális. Ez vonatkozik az Office különféle programjaira, köztük az Outlook e-mail szolgáltatásra is. Fogalmazásuk szerint a szükséges adatok egyszerűvé és biztonságossá teszik a dolgokat, míg az opcionális dolgok jobb általános élményt nyújtanak.

Ha bármelyik Office-alkalmazásban megnyitjuk a Fájl > Beállítások > Adatvédelmi központ > Adatvédelmi központ beállításai > Adatvédelmi beállítások > Adatvédelmi beállítások menüpontot, akkor a meglehetősen egzotikus útvonalon elérhető beállítások azzal kecsegtetnek, hogy testre szabhatjuk, hogy az Office mit oszthat meg. Az Office beállítások további részleteinek megtekintése  csak erős idegrendszerrel rendelkezőknek ajánlott.

A magánélet teljes védelme nem létezik

A fenti lépéseket követve némileg csökkenthetjük az e-mail szolgáltatásunkon keresztül megosztott adataink mennyiségét, de jobb azzal számolni, hogy a szolgáltatók adatéhségétől sohasem fogjuk magunkat teljes biztonságban tudni. Ha akarjuk, ha nem, míg ezeket a szoftvereket használjuk, a szolgáltató jelöli ki a játszótér területét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!