Balsiker

2022.09.13. 12:07

Videón az amerikai rakéta robbanása

A Blue Origin szerint „a kapszula menekülési rendszere a tervezett módon működött”.

Forrás: Blue Origin

A Blue Origin NS-23-as személyzet nélküli repülése váratlanul véget ért, miután az űrrepülő társaság megszakította a küldetést a New Shepard rakéta hajtóművének meghibásodása miatt. A hiba éppen akkor következett be, amikor a rakéta elérte a MaxQ-t, a maximális dinamikus nyomást.

A rakéta szombaton, amerikai idő szerint 10 óra 26 perckor szállt fel a Blue Origin nyugat-texasi telephelyéről. A kapszulájában tudományos kutatóberendezéseket szállított – szerencsére emberek nélkül. Nem sokkal a kilövés után (ide igazítottuk az alábbi videót) látható a pillanat, a Blue Origin a menekülési rendszer beindítására kényszerül.

A Blue Origin szerint „nem számoltak be sérülésekről”.

„Úgy tűnik, anomáliát tapasztaltunk a mai járattal” – mondja a kommentátor az élő közvetítés során. „Ez nem tervezett esemény volt, és egyelőre nincsenek további részletek. A legénységi kapszulánk azonban sikeresen megmenekült.”

A kapszula a videón is láthatóan valószínűleg tényleg sértetlen maradt, és csúszdákat bocsátott ki, mielőtt visszajutott volna a Földre. Amint az Ars Technica vezető űrszerkesztője, Eric Berger megjegyezte, ha emberek is tartózkodtak volna a fedélzeten, „komoly lökést éreztek volna”, de valószínűleg „biztonságban lettek volna”.

A Blue Origin az Amazon alapítója és korábbi vezérigazgatója, Jeff Bezos által alapított űrrepülési vállalat. Júniusban a cég űrhajósokat vitt az űr peremére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!