Európai Bizottság

2022.09.16. 09:45

Szigorúbb kiberbiztonsági szabályozásra tettek javaslatot

A javaslat célja, hogy megvédje a fogyasztókat és a vállalkozásokat a nem megfelelő biztonsági jellemzőkkel rendelkező termékekkel szemben.

Forrás: Shutterstock

Az EU kötelező kiberbiztonsági követelményeket vezetne be az unióban értékesített, digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozóan, azok teljes életciklusa során.

Azt szeretnék elérni, hogy a digitális árucikkek, szoftverek biztonságosabbak legyenek a fogyasztók számára az egész EU-ban. A jogszabály amellett, hogy növeli a gyártók felelősségét, lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy elegendő információval rendelkezzenek az általuk vásárolt és használt termékek kiberbiztonságáról – olvasható a testület sajtóközleményében.

A javasolt rendelet minden olyan termékre vonatkozik majd, amely közvetlenül vagy közvetve egy másik eszközhöz vagy hálózathoz kapcsolódik.

A piaci hatóságoknak joguk lesz visszahívni a nem megfelelő termékeket, és bírságot szabhatnak ki azokra a vállalatokra, amelyek nem tartják be a szabályokat.

A bizottsági javaslatot az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia. Elfogadását követően a gazdasági szereplőknek és a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak az új követelményekhez.

Uniós felmérések szerint világszerte tizenegy másodpercenként hajtanak végre kibertámadásokat.

A kiberbűnözés éves globális költsége 2021-ben elérte az 5,5 milliárd eurót. Az intelligens és összekapcsolt termékek számának növekedésével, egy kibertámadás az egész ellátási láncra kihathat, ami a belső piacon a gazdasági és társadalmi tevékenységek súlyos zavarához vezethet, alááshatja a biztonságot, vagy akár életveszélyessé is válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!