Bírósági ítélet

2022.09.15. 11:45

„Nem védi kellően a gyerekeket az Instagram”

Hatalmas büntetést kapott az Instagram a gyermekek adatainak hiányos védelme miatt.

Forrás: Shutterstock

Írország adatvédelmi hatósága rekordösszegű bírságot szabott ki az Instagram közösségi hálózattal szemben, miután vizsgálatot indítottak a gyermekek adatainak kezelésével kapcsolatban – közölte a felügyelő szervezet szóvivője.

A még 2020-ban indult nyomozás a 13 és 17 év közötti gyermekkorú felhasználókra terjedt ki, akiknek engedélyezték az üzleti fiók működtetését. Azonban mint ez kiderült, az üzleti fiók megnyitása után a felhasználó telefonszáma és e-mail címe is közzétételre került – írja a Reuters jelentése alapján a G Data.

Az Instagram azt tervezi, hogy fellebbezni fog a bírság ellen – közölte a Meta Platforms Inc. (META.O) szóvivője. Emellett a platform azóta új funkciókat adott ki a tizenévesek biztonságának, és az információik titkosságának megőrzése érdekében – tette hozzá a szóvivő.

Az ír adatvédelmi hatóság szabályozza a Facebookot, az Apple-t, a Google-t és más technológiai óriáscégeket az EU-s székhelyük írországi elhelyezkedése miatt. A hatóság már több mint egy tucat vizsgálatot indított a Meta cégek ellen, köztük a Facebook és a WhatsApp ellen.

A WhatsApp-ot tavaly rekordösszegű, 225 millió eurós bírsággal sújtották, mert 2018-ban nem felelt meg az EU adatszolgáltatási szabályainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!