Illegális lesz

2022.07.20. 06:00

Betilthatják a Facebookot, a Google-t és a WhatsAppot Indonéziában

Indonéziában napokon belül betilthatják a közösségi oldalakat, amennyiben nem regisztrálják magukat határidőn belül.

Ezt jelentette be az indonéz kommunikációs és információs minisztérium kedden. A közlemény szerint a regisztrációs kötelezettség az idén januártól hatályos új szabályozás része, mely szerint minden technológiai platformnak engedéllyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy működhessen az országon belül.

A három említett digitális óriásnak szerdáig adtak haladékot az engedélykérelem benyújtására, máskülönben a minisztérium törvényellenesnek minősíti őket, felfüggesztik az elérésüket, s használatuk illegális lesz.

Többször értesítettünk minden helyi és külföldi technológiai céget, beleértve az online szolgáltatások, weboldalak és alkalmazások üzemeltetőit, hogy regisztrálniuk kell magukat, ha el akarják kerülni, hogy felfüggesszék a működésüket. Hat hónapjuk volt erre

– nyilatkozott Semuel Abrijani, a kommunikációs és információs minisztérium információs alkalmazásokért felelős főigazgatója kedden újságíróknak.

Az új rendelkezés felhatalmazza a hatóságokat, hogy beleszóljanak az internetes oldalak működésébe, és elrendeljék bizonyos tartalmak törlését, amennyiben azokat sértőnek, törvénysértőnek vagy „a köznyugalom megzavarására alkalmasnak” minősítik.

Az indonéz kormány több erőfeszítést tett már annak érdekében, hogy – főleg a 2024-es elnök- és parlamenti választásokra készülve – megakadályozzák az álhírek és téves információk terjedését, ennek része az év eleje óta hatályos regisztrációs szabályozás is.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!