Artemisz-próba

2022.06.21. 14:33

Először sikerült teljesen feltankolni a NASA holdrakétáját

A NASA hétfőn először tankolta fel hatalmas holdrakétáját, és egy szivárgó üzemanyag-vezeték ellenére sem állította le a tesztet.

Az amerikai űrhivatal negyedszer próbálkozott az üzemanyagfeltöltéssel, amely megnyithatja az utat a holdrakéta régóta várt indítása előtt. Az áprilisi kísérleteket üzemanyag-szivárgás és egyéb műszaki problémák hiúsították meg.

A szivárgás hétfőn egy külső üzemanyag-vezetéknél jelentkezett, a NASA vezetői azonban úgy döntöttek, hogy a visszaszámlálási tesztet mégis végrehajtják.

A mérnökök egészen a hajtóművek indításáig, az utolsó 9 másodpercig akartak eljutni, hogy az összes rendszert és eljárást kipróbálják. De 29 másodpercnél megszakadt a kapcsolat. Derrol Nail, a NASA szóvivője azonnal nem tudott magyarázattal szolgálni arról, hogy miért állt le a visszaszámlálás.

A tesztelés során a Space Launch System (SLS) nevű, 98 méter magas rakétába egymillió gallon (3,78 millió liter) szuperhideg folyékony hidrogént és oxigént töltöttek a Kennedy Űrközpontban.

A tesztek elhúzódása miatt a legénység nélküli Orion kapszula Holdat megkerülő útja legkorábban augusztus végére csúszott. De ez a tesztrepülés kulcsfontosságú, mielőtt űrhajósokkal indulna útnak az űrhajó.

A NASA tervei szerint egy legénység 2024-ben kerülhetné meg a Holdat, a harmadik küldetéssel pedig, amelyet legkorábban 2025-re terveznek, az űrhajósok le is szállnának a Holdra.

A NASA Apollo-programjában 1972-ben jártak utoljára űrhajósok a Holdon. Az új programot Artemiszről nevezték el, aki Apollón ikertestvére a görög mitológiában.

Borítóképünkön a holdrakéta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!