Innováció

2022.02.10. 08:10

A mesterségesintelligencia-modellek megbízhatóságát vizsgáló program indult Szegeden

A mesterségesintelligencia-modellek megbízhatóságát vizsgáló négyéves kutatási program indult az Innovációs és Technológiai Minisztérium 1,2 milliárd forintos támogatásával a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Az SZTE-n 2018-ban alakult meg a szoftvermérnöki, az adatok feldolgozásával kapcsolatos, illetve alkalmazásspecifikus – a többi közt közlekedésszervezési, egészségügyi vagy geoinformatikai – feladatokat végző Smart Rendszerek Kutatóintézet 12 csoport bevonásával. A szakterület sajátosságai miatt a kutatás-fejlesztés során szoros az együttműködés az ipari partnerekkel, így az SZTE szakemberei olyan vállalkozások munkatársaival dolgoznak együtt, mint a Samsung, az Intel és az ARM.

   

A korábbi eredményekre építő projekt egyik fókuszterülete a napjainkban nagyon sok helyen alkalmazott mélytanulási modellek megbízhatósági problémáinak vizsgálata. Ígéretes kutatási irány annak elemzése is, hogy a hagyományos szoftverminőség-biztosító és tesztelési módszerek adaptálhatók-e mesterségesintelligencia-modellekre.

   

Az SZTE kutatócsoportjai vizsgálják azt is, miként tudják a mesterséges intelligenciát biztonságosan és hatékonyan használni a különböző smart megoldásokban olyan alkalmazási területeken, mint a telemedicina, az okosvárosok, a különböző képfeldolgozási feladatok, illetve mobil robotikai megoldások vagy a szoftverkarbantartás és -tesztelés.

   

A kutatóintézet dolgozói eddig több száz cikket publikáltak – több mint harminc külföldi egyetemmel együttműködve –, ezek túlnyomó többsége az adott terület nemzetközileg elismert fórumain jelent meg. A pályázat fontos célkitűzése az eddig is erős hazai és nemzetközi tudományos és ipari kapcsolatok elmélyítése.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!