Hazai fejlesztés

2022.01.28. 12:17

Ingyenesen letölthető az írott szöveget akadálymentesítő szoftver

Látássérülteken segít egy szövegeket hangfájlokká konvertáló, magyar fejlesztésű program.

A Dramatizált Elektronikus könyvszerkesztő és Hangoskönyv konvertáló (DEX) szoftver az Informatika a Látássérültekért Alapítvány legújabb innovációja.  Az előző verzióhoz képest a mostani fejlesztés képes a könyveket és egyéb papíralapú dokumentumokat, illetve szöveget tartalmazó képfájlokat és PDF állományok tartalmait felolvasható elektronikus fájl formátumba alakítani. A szoftver legfrissebb, 3.0-ás verziójának fejlesztéséhez a szervezet a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást a Digitális Esélyegyenlőség kategória első helyezettjeként.

A szoftver az Infoalap oldaláról ingyenesen letölthető.

Az írott szövegeket hangfájlokká konvertáló program egyike azoknak a társadalmilag hasznos és innovatív projekteknek, amelyek a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében támogatást nyertek. A magyar fejlesztésű szoftver különlegessége, hogy

az elektronikus szöveges dokumentumokat MP3 kiterjesztésű hangos- és DAISY-könyv, illetve Braille-formátumba tudja átalakítani. A program legújabb, a Vodafone támogatásából megvalósuló, 3.0-ás verziója pedig már képes optikai karakterfelismerésre is. A szoftver számára a papír alapú matematikai feladatok sem jelentenek gondot, hiszen ezek a tartalmakat is olvashatóvá tudja tenni.

A DEX segítségével a programot használók számára a szkennelés is sokkal egyszerűbbé válik, hiszen a szoftver képes felismerni a bekapcsolt, különböző számítógépekhez, laptopokhoz csatlakoztatott szkennereket. A folyamat mindössze pár másodpercet vesz igénybe, amely alatt a DEX 3.0 végrehajtja a karakterfelismerést. A szoftver a szkennelés mellett a kép- és PDF fájlok beolvasására is képes. Az ilyen típusú dokumentumokon található szövegeket Windows 10 operációs rendszeren történő használatkor a DEX 3.0 beépített optikai karakterfelismerés funkciója tudja azonosítani.

Az INFOALAP fejlesztése jelentősen hozzájárul a vakok és gyengén látók életminőségének javításához, ill. új távlatokat nyit azok számára is, akik eddig nehezen fértek hozzá az írott dokumentumokhoz.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!