Épül a Meta

2021.11.17. 18:00

Már így játszik Zuckerberg a virtuális valóságban (videó)

A Facebook vezére Jenga játékot játszik és kezével csapkod a virtuális valóságban egy „haptikus kesztyű” segítségével.

Forrás: Facebook / Meta

Két hete jelentette be Mark Zuckerberg óriási médiafigyelem közepette, hogy a Facebook utódja, a Meta meta univerzumot, metaverzumot épít. Ami azt jelenti, hogy a felhasználók egy, a valóságos világgal párhuzamos virtuális metavilágban „élhetnek”, játszhatnak, találhatnak kapcsolatokra – mintegy mellékesen azokkal a VR-eszközökkel, amelyeket a Facebook tulajdonolta cégek gyártanak.

Íme, egy rövid ízelítő a vezérigazgató metaverzumáról:

A szép új metaverzum felhasználói érzékelhetik is majd a tárgyakat, egymást, például a most bemutatott haptikus kesztyűvel. Az eszköz lehetővé teszi, hogy ne csak lássanak az emberek a virtuális világban, hanem tapintva érzékelheljék a virtuális tárgyak textúráját.

Mark Zuckerberg kipróbálta a fejlesztés alatt álló kesztyűt.

Virtuálisan kockát dob, sakkozik és kezet fog.

A Facebook vezérigazgatója már többször látható volt VR headsettel, amint a virtuális valóságban tartózkodik.

Zuckerberg kedden posztolta a Facebookra a videót, amelyen látható, ahogy kipróbálja a haptikus kesztyűt.

„A Meta Reality Labs csapata haptikus kesztyűkön dolgozik, hogy valósághű érintésérzetet teremtsen a metatérben” – írta a videóhoz. – „Egy nap képesek leszünk érzékelni a textúrát és a nyomást, amikor virtuális tárgyakat érintünk meg.”

A kesztyű érzékeli viselője kezét, hogy meghatározza, merre van a személy keze a virtuális valóságban, és hogy érintkezik-e és miként érintkezik egy virtuális tárggyal

– olvasható a Meta oldalán. A kesztyű szimulálja a nyomás, a textúra és a rezgés érzeteit, hogy a virtuális valóságban a tárgyak valóságosnak tűnő érzetét nyújtsa.

A vállalat hét éve dolgozik a haptikus kesztyűkön.

„Ezeknek a kesztyűknek a megépítése olyan kihívás, amely a tudományos kutatás teljesen új területeit érinti” – rögzítik. – „Bár még a kutatás korai szakaszában vagyunk, az a cél, hogy egy napon a kesztyűt a VR headsethez és az AR szemüveghez párosítsuk, hogy magukkal ragadó élményt nyújtsanak a metaverzumban.”

A Meta hivatalos Facebook-oldalán közzétett videón az egyik ember virtuálisan dobál és elkap egy labdát, amely „átpattan” egy másik valóságos személyhez a virtuális valóságban.

Borítóképünkön Mark Zuckerberg a metaverzumban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!